Cum vor schimba alegerile intermediare puterea în SUA. Sprijinul pentru Ucraina este în joc

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.11.2022 - 16:52
Alegătorii americani sunt chemați astăzi la urne- Foto: Profimedia Images

La jumătatea intervalului dintre alegerile prezidențiale, cine conduce în preferințele electoratului? Democrații sau republicanii? Care va fi impactul asupra Camerei Reprezentanților și Senatului? Care sunt problemele cheie? Inflația și costul ridicat al vieții?

SHARE

Alegerile de la jumătatea mandatului din Statele Unite ale Americii, programate pentru astăzi, 8 noiembrie, ar putea remodela peisajul politicii americane, mai ales dacă vor duce la trecerea controlului Camerei Reprezentanților de la democrați la republicani.  

Vor avea loc alegeri atât pentru Camera Reprezentanților, cât și pentru Senat.

Vor fi puse în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților.

În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite: 35 de locuri.

La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în Camera Reprezentanților - suficient pentru a-şi asigura o majoritate.

„Surpriza din octombrie”

Un factor cheie de reținut în timpul analizării rezultatelor - așteptat la o zi după vot - este faptul că un exercițiu major de redistribuire a fost efectuat după recensământul din 2020, care a dus la redesenarea limitelor districtelor de votare de către autoritățile de stat.

Au apărut unele acuzațiilor de gerrymandering, adică o încercare deliberată de a dilua majorități în anumite districte, care nu favorizează partidul la putere.  

Alegerile de la jumătatea mandatului au o miză mare pentru democrați, care s-au bucurat până acum de un control copleșitor asupra Congresului și Casei Albe. Previziunile sugerează că există riscul ca aceștia să-și piardă majoritatea în ambele Camere. După alegerile intermediare, Camera Reprezentanților a trecut sub controlul partidului care nu controlează Casa Albă în mandatele celor trei președinți anteriori – Donald Trump, Barack Obama și George W. Bush.

Majoritatea sondajelor sunt de acord că alegerile de la jumătatea mandatului servesc în general drept referendum pentru președintele în exercițiu.

Cu toate acestea, avantajul pe care Partidul Republican l-a avut în anumite scrutinuri a fost oarecum atenuat de hotărârea Curții Supreme împotriva dreptului constituțional la avort. Decizia ar putea mobiliza alegătorii democrați din statele americane, ceea ce duce la multe prezență mai mare la vot în ziua alegerilor.

Citește și: Ce înseamnă alegerile „midterms” din SUA și ce este în joc în acest moment?

Nu este clar în ce direcție se va înclina Senatul, al cărui echilibru bipartizan este pe muchie de cuțit - 50 de locuri deținute de fiecare dintre cele două partide.

Pe lângă redistribuire, un al doilea factor important cu un impact probabil asupra rezultatului alegerilor este modul în care alegătorii vor vedea ancheta Congresului asupra revoltelor din 6 ianuarie și atacul asupra clădirilor Capitoliului de către presupușii susținători ai lui Donald Trump și confiscarea documentelor clasificate de la reședința lui din Mar-a-Lago, Florida.

Indiferent de opiniile alegătorilor cu privire la aceste evoluții, alegerile vor semnala, de asemenea, măsura în care fenomenul „Trumpism” se mai bucură încă de sprijinul americanilor.  

Criză economică

Indiferent de partidul care va înregistra câștiguri electorale, aceasta nu va schimba faptul că SUA, la fel ca restul lumii, se confruntă cu o perioadă dificilă din punct de vedere economic, cu efectele persistente ale pandemiei de COVID-19 care încă slăbesc mediul de business și întreruperile lanțului global de aprovizionare, cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia, tulburând perspectivele industriei americane și declanșând tendințe inflaționiste în economie.    

Sondajele sugerează că anxietățile economice cu care se confruntă americanii obișnuiți depășesc cu mult preocupările tradiționale privind criminalitatea, imigrația, schimbările climatice și chiar drepturile reproductive.

Acest lucru se reflectă parțial în faptul că, deși șomajul a scăzut drastic în ultimele luni, economia este asediată de creșterea inflației, care a dus la creșterea dramatică a costurilor produselor de uz casnic, cum ar fi alimentele și energia.

Președintele în exercițiu Joe Biden a avut o performanță slabă sa în sondajele din ultimele luni. Este probabil ca rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului să agraveze blocajul de la Washington, în cazul în care Camera Reprezentanților trece la Partidul Republican.

În acest scenariu, Casa Albă ar putea fi obligată să facă compromisuri și să încheie acorduri cu opoziția.

Printre alte probleme-cheie care ar putea fi afectate de rezultatul alegerilor se numără poziția SUA față de Ucraina, sistemul de justiție, calitatea democrației americane și conflictul bipartizan.

În timp ce SUA, sub conducerea lui Biden, au sprijinit Kievul, alături de aliați europeni, să respingă agresiunea teritorială rusă, există unii republicani, cum ar fi Kevin McCarthy, care se opun ca Congresul SUA să scrie Ucrainei „un cec în alb”.

Citește și: Biden, mesaj pentru americani: "Democrația noastră este în pericol. Acum este timpul să o apărați!"

În ceea ce privește numirile din sistemul judiciar, Biden a reușit deja să nominalizeze cel puțin 75 de judecători, cu mult mai mulți decât Trump sau Obama. Acest proces va fi întrerupt în cazul în care democrații pierd Camera Reprezentanților.

Dacă republicanii vor pune mâna pe Cameră, nu numai că ar putea aduce în prim-plan numeroși candidați susținuți de Trump, care neagă validitatea rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020, dar ar deschide și porțile unui val neîncetat de investigații asupra comportamentului lui Biden. 

Candidaţii republicani au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te