Von der Leyen: „Acțiunea regimului autocratic din Belarus de a destabiliza UE a eșuat”

DE Elena Andrei | 15.12.2021 - 22:31
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene/foto: europe.eu

Cu mii de irakieni cărora li s-a refuzat intrarea în Uniunea Europeană, „încercările regimului autocratic din Belarus de a destabiliza UE au eșuat complet”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene.

SHARE

„În doar o lună, nu mai mult de 3.500 de migranți au fost returnați în siguranță din Belarus în Irak”, a declarat Ursula von der Leyen, în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European.

UE îl învinuiește pe președintele Alexander Lukașenko pentru orchestrarea unei crize umanitare care a dus la mii de solicitanți de azil blocați de luna trecută în zona de frontieră dintre Belarus și vecinii săi UE, Polonia, Letonia și Lituania.

Acesta ar fi lansat un atac hibrid ca răzbunare pentru sancțiunile UE, invitând „turiști” din țările care sunt principalele surse de migrație către bloc.

„Încercarea regimului autocratic de a destabiliza statele noastre membre a eșuat complet deoarece uniunea noastră a reacționat ferm și cu mare solidaritate și unitate”, a afirmat Von der Leyen.

Citește și

VIDEO „Meciul” Șoșoacă-echipa Rai Uno: Cum motivează IGPR ținerea jurnaliștilor 8 ore la secție

Certificatele de vaccinare false sunt la mare căutare în Germania

 

UE a intensificat sancțiunile care vizează oficialii și companiile de turism din Belarus, inclusiv transportatorul național Belavia, ridicând numărul total de persoane și entități incluse pe lista neagră la 183, respectiv 26.

În plus, blocul a convenit și cu țările de origine și de tranzit, precum și cu operatorii aerieni, să oprească zborurile către Belarus și să-și reia cetățenii.

Avertisment pentru Rusia

Von der Leyen a precizat că criza de frontieră se leagă de o încercare mai amplă de a destabiliza democrația în UE, ce include acțiuni precum concentrarea masivă a armatei Rusiei în și în jurul Ucrainei și amenințarea de a reduce aprovizionarea cu gaze către Moldova.

Înaltul oficial al UE a avertizat Moscova că blocul este gata să aplice „măsuri fără precedent cu consecințe grave” dacă va ataca Ucraina.

„Suntem gata să luăm măsuri suplimentare fără precedent, cu consecințe grave pentru Rusia”, a subliniat Von der Leyen.

Înalți oficiali ai UE și-au exprimat în mod repetat sprijinul pentru Kiev în ultimele luni, deoarece Moscova mută mii de trupe către Ucraina pentru a doua oară în acest an.

În prezent, 188 de persoane și 48 de entități se află pe lista neagră a blocului pentru încălcarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, împreună cu sancțiuni economice separate asupra sectoarelor financiare, energetice și de apărare ale Rusiei.

Luni, UE a trecut pe lista neagră compania paramilitară rusă Wagner Group pentru încălcări ale drepturilor omului și intervenție în conflicte din întreaga lume, inclusiv Ucraina.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.