Echipa de la University of Portsmouth, Marea Britanie, care a inițiat proiectul este formată din cercetători care lucrează de mulţi ani în zona de excludere, studiind modul în care terenul îşi revine după accidentul nuclear catastrofal din 1986.
Specialiștii speră să folosească profitul obţinut din vânzarea produsului pentru a ajuta comunităţile din Ucraina care sunt încă afectate de impactul economic al dezastrului.
”Nu este mai radioctivă decât oricare altă votcă. Orice chimist vă va spune, când distilezi ceva, impurităţile rămân în produsul rezidual. Aşa că am luat secară uşor contaminată şi apă din pânza freatică de la Cernobâl şi le-am distilat. I-a rugat pe prietenii noştri de la Southampton University, care au un laborator de analiză radioactivă extraordinar, dacă pot depista radioactivitate. Nu au găsit nimic, totul a fost sub limita detectabilă ”, a declarat unul dintre cercetători, informează News.ro, citând BBC.
Iar barmanul Sam Armeye, de la Bar Swift, din Soho, Londra, a explicat că ”Atomik este mai mult o băutură obţinută din cereale decât o votcă, are mai multe note fructate, se poate simţi secara”.
Deocamdată, a fost produsă o singură sticlă de ”Vodka Atomik”, dar echipa de cercetători speră să producă 500 de sticle în acest an.