Un articol conceput de Putin și publicat pe site-ul Kremlinului se sprijină pe teza că rușii, ucrainenii și belarușii sunt același popor, cu o istorie comună întinsă pe 1.000 de ani și cu similarități de limbă, culturale și religioase.
Materialul se intitulează „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”.
Potrivit acestuia, legătura ucrainienilor cu statul rus este specială și organică și orice încercare de a rupe sau slăbi această legătură, sub influența unor actori externi, va duce „inevitabil” la prăbușirea statalității Ucrainei.
Citește și: Elev de 8,59 la clasă, nota 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele
În textul publicat, Vladimir Putin evocă mai vechea sa idee, conform căreia distrugerea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică din secolul XX.
El susține că o parte din teritoriul baltic a fost rus.
Zona Galiției din centrul Europei a fost, de asemenea, populată de ruși, precum și zone din Ucraina, Polonia și Ungaria, conform liderului de la Kremlin.
Putin: Sunt tot mai convins că Ucraina nu are nevoie de Donbas
În actuala configurație teritorială, Ucraina suferă consecințele anexării peninsulei Crimeea și ale conflictului înghețat din regiunile cu insurgenți rusofoni, susținuți de Moscova.
Însă lucrurile ar putea să nu se oprească aici, avertizează Vladimir Putin.
Citește și: Mihai Gâdea, patriot și mândru că e român, își dă fata, Maisha Karina, la o facultate din Olanda
Acesta pune la îndoială legitimitatea granițelor actuale și susține că o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești.
Totodată, Vladimir Putin sugerează o posibilă nouă anexare, afirmând: „Devin din ce în ce mai convins de un lucru. Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas”.
Donbas este zona care înglobează regiunile Donețk și Lugansk, unde se află cea mai mare populație rusofonă din Ucraina.
În ceea ce privește România, Putin susține că „în 1940, în Ucraina Sovietică a intrat o parte din Basarabia, dar și regiunea Bucovinei de Nord, ocupate de România în 1918”.
În plus, în 1948 a fost încorporată și Insula Șerpilor din Marea Neagră.
Potrivit președintelui rus, granițele dintre fostele republici ale Uniunii Sovietice erau simbolice.
Putin susține că „statele care au făcut parte din URSS ar trebui să revină acum la granițele pe care le aveau în momentul în care au intrat în Uniune”.
Putin susține că Occidentul pune mâna pe Ucraina bucată cu bucată, prin NATO
În mod evident, președintele rus nu este încântat de activitatea sporită a NATO în regiunea Mării Negre și nici de cooperarea activă a Ucrainei cu Alianța nord-atlantică.
Putin spune că Occidentul guvernează în Ucraina iar desfășurarea infrastructurii NATO în această țară este doar o acoperire pentru preluarea restului economiei și exploatarea resurselor naturale.
„Asistăm nu doar la o dependență completă, ci și la un control extern direct, inclusiv prin supravegherea autorităților ucrainene, a serviciilor de securitate și a forțelor armate de către consilieri străini (...) Vânzarea terenurilor agricole va fi următorul pas și este evident cine se va ocupa de acest lucru. Adevărat, din când în când Ucrainei i se oferă resurse financiare și împrumuturi, dar i se impune condiții specifice, urmărindu-se numai propriul interes al companiilor occidentale. Cine va plăti aceste datorii? Se pare că acest lucru va trebui făcut nu numai de generația de astăzi a ucrainenilor, ci și de copiii, nepoții și, probabil, strănepoții lor”, argumentează liderul de la Kremlin.
Amplul articolul de opinie semnat de Vladimir Putin a relansat speculațiile că Moscova ar putea pregăti terenul pentru o escaladare majoră a ostilităților în zona de est a Ucrainei.