Viitorul Libanului, jucat într-o partidă de „poker deschis”. Care sunt cele trei scenarii posibile

DE Adina Mutăr | 24.08.2020 - 15:53
sursa: AP/Hussein Malla

Recenta explozie din portul Beirut și demisia Guvernului libanez trasează noi politici de apărare zonală, iar Israelul, care ar suferi un impact direct, a organizat o partidă de „poker deschis” pentru a evalua posibilele scenarii de după catastrofă.

SHARE

Partida de „poker” a fost organizată de Boaz Ganor, directorul Institutului Internațional pentru Combaterea Terorismului (ICT), pe trei scenarii care, cel mai probabil, se vor desfășura în realitate în viitorul apropiat.

În aprilie, doi foști oficiali de vârf din Mossad, doi foști ambasadori și mulți reprezentanți ai unor organizații profesioniste asociate ICT au început o simulare fără precedent de „poker deschis” timp de trei luni, privind evoluția Libanului.

Din prima zi, The Jerusalem Post a primit acces exclusiv pentru a urmări evoluția „partidei”.


Aceasta a implicat 12 entități diferite care operează în sfera libaneză, reprezentate de foști ofițeri de informații și diplomați.

Fostul șef adjunct al Mossadului Naftali Granot a „jucat” pentru SUA. Fostul ofițer superior al Mossadului, Amnon Sofrin, a jucat pentru Siria.

Fostul ambasador al ONU, Ron Prosor, ambasadorul egiptean Itzhak Levanon și Ganor au jucat pentru Germania, comunitatea creștină libaneză și, respectiv, Israel. O serie de alți oficiali au acoperit restul de șapte entități, inclusiv Hezbollah, Iran și Rusia.

Exercițiul a fost observat de către ofițerii de informații IDF, care nu au putut participa direct.
Spre deosebire de simulările similare obișnuite, în care fiecare parte își prezintă planurile pe rând, acest joc de „poker deschis” a permis mai multor jucători să răspundă și să contracareze strategiile celuilalt în timp real.

Scopul exercițiului a fost acela de a prezenta opțiuni viabile pentru instituțiile politice și de apărare în ceea ce privește trei scenarii majore în care experții au interacționat în timp real, fiecare pentru o perioadă de câteva săptămâni, pentru a permite acțiuni și contraacțiuni, a spus Ganor pentru Post.

În PRIMUL scenariu, președintele libanez, Michael Aoun, a anunțat un guvern de urgență pentru a face față dublei crize, de sănătate și economică. Criză este caracterizată atât de pandemia de coronavirus, cât și de pierderea veniturilor, prăbușirea aprovizionării cu echipamente medicale și a altor livrări necesare pentru a ieși din criză, precum și de un val de proteste.

Ca parte a acestui plan, Aoun forțează partidul Hezbollah să iasă de la guvernare, obligând reprezentanța șiită a Iranului, sponsor al organizației, să decidă dacă va folosi forța pentr a-și menține partidul la putere sau se va retrage strategic.

În scenariul DOI, Hezbollah efectuează o preluare militară a guvernului actual, un guvern asupra căruia deține deja un control de facto important. Liderul grupului, Hassan Nasrallah, anunță că numai partidul său, cu ajutorul Iranului, poate salva națiunea.

În scenariul TREI, niciun grup sau lider nu este capabil să conducă țara prin criză, iar societatea libaneză este cuprinsă de haos, situație ce amintește de războiul civil din 1976.

„Toate cele trei scenarii ar putea deveni realitate și pot avea o influență majoră nu numai asupra viitorului Libanului, ci și asupra intereselor întregii regiuni”, a declarat Ganor.

Un subiect comun în toate cele trei scenarii este acela că Hezbollah se găsește într-una din cele mai sensibile poziții de când a preluat controlul de facto asupra Libanului în urmă cu aproximativ un deceniu.

Cei mulți cetățeni libanezi, inclusiv din cadrul taberei șiite unde acționează grupul terorist Hezbollah, sunt interesați să supraviețuiască crizei simultane, de sănătate și economice, acuzând guvernanții și partidele de corupție și cerând un guvern care să reprezinte interesele țării. Este prima oară când Hezbollah își pierde din popularitatea națională.

De ani buni, facțiunile politice conducătoare ale Libanului și-au împărțit zonele portului Beirut și i-au lăsat pe susținători să-și desfășoare afacerile corupte, susținute de oameni din ministere, companii publice și alte facilități la nivel național.

Situația din port poate fi extrapolată cu ușurință la nivel național, unde Hezbollah are o „cotă parte” substanțială.

Potrivit celor trei scenarii, cei mai puternici jucători locali sunt Hezbollah, Israel și Iran. Republica Islamică poate sfătui Hezbollah să ascundă consecințele pandemiei de coronavirus la nivel local, la fel cum au făcut ayatollahii în propria țară, pentru a-și salva din imaginea atotputernică.

De asemenea, Iranul poate sfătui Hezbollah să organizeze contraproteste și să contestă puterea actuală acuzând alte partide de eșec, cum a mai făcut, doar că nu mai are suficientă credibilitate în prezent.
În cazul în care s-ar declanșa lupte interne libaneze sau lupte externe între Hezbollah și Israel, atunci Rusia ar juca probabil rolul de moderator, a apreciat Ganor.

Fiecare dintre scenarii arată că SUA vor profita de orice situație pentru a izola și slăbi influența Hezbollah și a Iranului în Liban. Se așteaptă ca saudiții să acționeze în această direcție, deși pe unele planuri au avut acțiuni diferite decât SUA.

Deși nu are aceeași putere ca Rusia sau SUA, Franța, datorită legăturilor sale istorice cu Libanul, este de așteptat să încerce să joace un rol diplomatic stabilizator.

În scenariile de război, experții au mers atât pe conflicte limitate, cât și pe unele extinse, între Israel și Hezbollah, inclusiv o invazie limitată a grupului terorist la granița de nord a Israelului, precum și atacuri cu rachete de precizie asupra punctelor cruciale de infrastructură națională din Israel.

„A fost fascinant să văd cum răspunsurile urgente la noile situații generate de criză au determinat și au limitat opțiunile jucătorilor în mers. Deși schimbarea cursului unei strategii eșuate este întotdeauna posibilă, totuși este foarte importantă alegerea unei strategii inițiale corecte”, a subliniat Ganor.

Acest joc de „poker deschis” poate ajuta factorii de decizie să aleagă strategii mai bune.

A fost surprinzător faptul că, în timp ce multe dintre predicții au fost corecte, consecințele scenariilor sunt galopante în viața reală „chiar mai rapide decât în simulare”, a precizat Ganor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te