VIDEO/FOTO Magnific: Înapoi în timp până la Big Bang, cu noul supertelescop al NASA

DE Elena Andrei | 12.07.2022 - 21:22
Baby stars in the Carina Nebula/foto: profimedia
Stea muribundă/foto: profimedia
Cvintetul Stephan/foto? profimedia

Imagini uluitoare și fără precedent au fost dezvăluite de noul supertelescop spațial al NASA: o „pepinieră stelară”, o stea muribundă acoperită de praf cosmic și un „dans cosmic” între galaxii.

SHARE

Imaginile au fost realizate de James Webb - un succesor al celebrului observator Hubble - și au fost făcute publice marți de NASA în cadrul unei conferințe de presă mondiale, fiind prezentate ca „zorii unei noi ere în astronomie”.

NASA va pune la dispoziția publicului un lot dintr-un tezaur fotografic ce va culmina cu cele mai timpurii imagini de la începutul Universului.

Datorită capacităților sale în infraroșu, Webb poate „vedea înapoi în timp" până la 100-200 de milioane de ani de la Big Bang, permițându-i să fotografieze primele stele care au strălucit în univers acum mai bine de 13,5 miliarde de ani.

Printre descoperirile anunțate de NASA se numără faptul că oamenii de știință au observat vapori de apă în atmosfera unei exoplanete aflate la peste 1.000 de ani lumină de Pământ.

Webb a surprins semnătura distinctă a apei, împreună cu dovezi ale prezenței norilor și a ceții în atmosfera din jurul WASP-96 b - o planetă gigantică gazoasă, fierbinte, ce orbitează o stea îndepărtată asemănătoare Soarelui la fiecare 3,4 zile.

Aceasta este prima analiză spectrală a atmosferei unei exoplanete realizată vreodată. WASP-96 b are aproximativ jumătate din masa lui Jupiter, iar descoperirea sa a fost anunțată în 2014.

Una dintre cele cinci imagini uluitoare care au fost publicate arată o nebuloasă planetară cauzată de o stea muribundă - o soartă pe care o va avea și soarele nostru într-un viitor foarte îndepărtat.

Cu un diametru de aproape o jumătate de an-lumină și situată la aproximativ 2.500 de ani-lumină de Pământ, Nebuloasa Inelul Sudic este văzută cu detalii incredibile, nemaiîntâlnite până acum.

O altă imagine este cea a Cvintetului Stephan, care se află în constelația Pegasus și se remarcă prin faptul că a fost primul grup compact de galaxii descoperit vreodată, în 1877.

Emma Curtis-Lake, astronom la Universitatea din Hertfordshire, a declarat: „Momentul meu preferat a fost atunci când au dezvăluit imaginea ce arată spectrul NIRSpec al unei galaxii aflate la peste 13 miliarde de ani lumină distanță. NIRSpec este un spectrograf de bord și este capabil să realizeze spectrele a sute de galaxii în același timp.”

Președintele Joe Biden a declarat că este „un moment istoric pentru știință și tehnologie, pentru astronomie și explorarea spațiului și pentru întreaga umanitate”.

Imaginile realizate de camera în infraroșu (NIRCam) a lui Web, este un compozit realizat din imagini la diferite lungimi de undă și a avut nevoie de doar 12,5 ore pentru a fi compilate, în comparație cu săptămânile necesare predecesorului Hubble pentru a observa alte imagini ale unei porțiuni din cer realizate cu un timp de expunere foarte lung.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te