VIDEO Ziua 321 a războiului. Rușii au pierdut 710 soldați. Lupte cu tancuri în Soledar

DE Elena Andrei | 10.01.2023 - 20:29
Soldați ucraineni răniți în Soledar/Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană a anunțat că 710 soldați ruși au fost uciși într-o singură zi, la 10 ianuarie, în Soldar, într-o bătălie în care literalmente se călca pe cadavre.

SHARE

Ministerul britanic al Apărării a declarat la 10 ianuarie că soldații ruși și forțele grupului de mercenari Wagner controlează cea mai mare parte a orașului minier de sare. 

Această rară victorie rusească a venit cu un preț ridicat pentru oamenii lui Putin, Zelenski declarând luni seară că a fost o baie de sânge în Soledar.

„Totul este complet distrus, aproape că nu mai există viață. Mii de oameni ai lor au fost pierduți. Tot terenul de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanților și de cicatricele provocate de lovituri. Așa arată nebunia”, a declarat liderul ucrainean.

Soledar, în regiunea industrială Donbas, se află la doar 10 km de Bahmut, unde trupele din ambele tabere au suferit pierderi grele în unele dintre cele mai intense lupte de tranșee de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Rusia încearcă să preia controlul asupra Bahmut, deoarece are o rețea de tuneluri miniere ce pot adăposti trupe și tancuri.

Trupele rusești și-au intensificat asaltul asupra orașului Soledar, forțând trupele ucrainene să suporte val după val de atacuri conduse de mercenarii Wagner. 

Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că „inamicul avansează literalmente pe trupurile propriilor soldați și folosește masiv artileria, lansatoarele de rachete și mortierele, lovindu-și propriile trupe”. 

Marea Britanie a declarat în cadrul unei reuniuni a serviciilor de informații că ofensiva Rusiei în Soledar face parte dintr-un efort de a prelua controlul asupra Bahmut. 

„Axa rusească de la Soledar este foarte probabil un efort de a învălui Bahmut dinspre nord și de a întrerupe liniile de comunicații ucrainene”, au declarat marți serviciile secrete britanice. 

„O parte a luptelor s-au concentrat asupra intrărilor în tunelurile de 200 km de lungime ale minelor de sare dezafectate care trec pe sub acest district. Ambele părți sunt îngrijorate de faptul că acestea ar putea fi folosite pentru infiltrarea în spatele liniilor lor.” 

În ciuda presiunii sporite asupra Bahmut, este puțin probabil ca Rusia să învăluie orașul în mod iminent, deoarece forțele ucrainene mențin linii defensive stabile în adâncime și controlul asupra rutelor de aprovizionare.

Gruparea Wagner a declarat astăzi că duce „lupte grele și sângeroase” pentru controlul asupra orașului Soledar, atribuindu-și întreaga responsabilitate. 

Într-o mișcare extrem de neobișnuită, patronul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, i-a lăudat pe soldații ucraineni pentru că au "apărat cu onoare" Soldedar și a respins acuzațiile potrivit cărora oamenii lui Zelenski ar fi dezertat în masă de pe frontul din oraș.  

„La periferia vestică a orașului Soldedar au loc lupte grele și sângeroase. Forțele armate ale Ucrainei apără cu onoare teritoriul din Soledar”, a declarat omul de afaceri legat de Kremlin pe rețelele de socializare.

„Să fim sinceri cu noi înșine. Armata ucraineană luptă cu curaj pentru Bahmut și Soledar. Rapoartele despre dezertarea lor în masă nu sunt adevărate”, a mai spus Prigojin, dezmințind propaganda Kremlinului și a armatei condusă de Serghei Șoigu.

Într-un efort de a deveni din ce în ce mai vizibil, Prigojin a declarat la începutul acestei săptămâni că Soledar este luat cu asalt „exclusiv” de unitățile sale wagneriene.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te