VIDEO Zelenski a început contraofensiva. Promite că până în septembrie îl va bate pe Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.08.2022 - 19:54
Batalionul 206 al Apărării teritoriale din Kiev, pe poziții de luptă între Mikolaiv și Herson/foto: Profimedia Images

Oficialii ucraineni au declarat că soarta războiului ar putea fi decisă în sud și susțin că o serie de atacuri „suspecte” asupra obiectivelor rusești mult dincolo de linia frontului - Crimeea, Belarus, Kursk - indică faptul că a început contraofensiva pentru eliberare.

SHARE

Timp de două luni, Ucraina și-a semnalat intenția de a recuceri orașul Herson din sudul țării, în ceea ce a fost prezentat ca o contraofensivă majoră, ce va schimba frontul împotriva Rusiei.

Analiști militari au declarat pentru Politico că ofensiva/contraofensiva promisă este totuși  un mister.

Chiar dacă artileria ucraineană și rachetele HIMARS furnizate de SUA și aliați au distrus poduri și depozite de muniție rusești în apropierea orașului, mișcarea mai amplă a infanteriei ucrainene încă nu a avut loc. Între timp, rușii își întăresc pozițiile.

Citește și

VIDEO Rușii încasează lovitură după lovitură. Explozii în Crimeea și Kursk, Rusia

VIDEO Un convoi imens de blindate americane de ultimă generație MaxxPro a ajuns în Ucraina

Liderilor marilor puteri occidentale repetă întruna că Rusia nu trebuie să câștige acest război. Dar Ucraina este țara care duce acest război. Chiar dacă arme în valoare de miliarde de dolari din Europa și America de Nord se află acum în mâinile ucrainenilor, rămâne întrebarea dacă este suficient și cum ar arăta „suficiența” ca Zelenski să câștige acest război.

HIMARS au permis Ucrainei să lovească pozițiile rusești din jurul orașului ocupat Herson. Dar rușii ripostează la fel, ceea ce a dus la un impas brutal care continuă să lase regiunea sudică în paragină, cu infanteriile de ambele părți care încearcă să-și găsească poziții la adăpost în loc să avanseze.

Loviturile în spatele frontului, împotriva bazelor și depozitelor de muniții din Crimeea, Belarus și Kursk, au mai mult impact psihologic asupra rușilor, care însă lovesc înapoi cu brutalitate, scrie Politico.

Ucraina nu își permite ca liniile de front statice să devină o normalitate în contextul în care rușii pregătesc deja referendumuri pentru anexarea tuturor teritoriilor ocupate.

Odesa, obiectivul cel mai important al rușilor

Orașul Herson, care se află pe malul nordic al Niprului, este o poartă de acces pentru forțele rusești care se îndreaptă spre vest, către orașul-port critic Odesa, ce rămâne un obiectiv deosebit de important pentru Moscova. Herson a fost ocupat încă de la începutul războiului, dar forțele rusești nu au reușit să avanseze spre vest din cauza rezistenței ucrainene, esențială pentru ca Odesa și alte porturi de la Marea Neagră să rămână în mâinile ucrainenilor, un colac de salvare ce a permis unor transporturi de cereale să părăsească portul, oferind Kievului un impuls economic de care avea nevoie disperată.

Însă Konrad Muzyka, analist militar și director al companiei Rochan Consulting, care urmărește războiul, nu înțelege unde este „contraofensiva reală”.

„Sincer, din punct de vedere militar, nu are sens, pentru că, dacă ești un comandant militar ucrainean, ai prefera să te lupți, să spunem, cu cele șapte grupuri tactice de batalioane rusești care se aflau în nordul Hersonului în urmă cu o lună, nu cu cele 15 sau 20 care se află acum acolo", a declarat Muzyka pentru Politico, menționând totodată că pierderile rusești au slăbit puterea de luptă a unora dintre aceste batalioane.

În ultimele săptămâni, Rusia a mutat forțe din sudul regiunii Harkov, în apropiere de orașul Izium, și din regiunea Donețk, în est, în sud, pentru a-și consolida apărarea în jurul orașului Herson, sporind ceea ce era deja un „avantaj matematic” în materie de trupe și echipamente.

Recentele lovituri împotriva a trei poduri care traversează râul Nipru au perturbat serios capacitatea Rusiei de a întări trupele din oraș, dar loviturile reușite nu au fost urmate de progrese semnificative pe teren. 

Artileria împinge infanteria

Analiștii militari se întreabă dacă ucrainenii au trupe și suficiente proiectile de artilerie pentru a înainta.

Marea Britanie a preluat conducerea în antrenarea a mii de soldați de infanterie ucraineni în ultimele săptămâni în sud-estul Angliei, iar Canada, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și Noua Zeelandă au declarat că se vor alătura în curând acestui efort.

La reuniunea din 11 august de la Copenhaga, 26 de națiuni occidentale și Uniunea Europeană au promis un ajutor militar suplimentar de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, bani destinați în principal furnizării de artilerie și muniții suplimentare.

Rusia intenționează să organizeze un referendum în Herson la mijlocul lunii septembrie pentru a lua cu forța regiunea în componența sa. Dacă Kievul speră să oprească votul ilegal, trebuie să acționeze rapid.

Mikola Bielieskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina, nu crede că o ofensivă ucraineană va avea loc rapid, având în vedere că „Ucraina nu dispune de armament greu pentru a efectua o astfel de manevră”. 

Acesta este de părere că „Kievul va lovi încet și metodic forțele rusești ca să arate Moscovei că poziția sa în sud nu poate fi susținută”.

Serviciile secrete ucrainene „prevăd” recucerirea teritoriilor până în septembrie

Direcția principală a Serviciilor de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina „prevede” că în scurt timp ar putea avea loc „evenimente cruciale” pe fronturile din Ucraina, potrivit pravda.com.ua.

„Este prea devreme pentru a vorbi despre retragerea forțelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, dar Ucraina își va elibera toate teritoriile ocupate de inamic. În viitorul foarte apropiat, vor avea loc cu siguranță evenimente cruciale pe toate fronturile. Aceste evenimente nu vor fi neapărat legate de anumite date, deși Ziua Independenței Ucrainei, la 24 august, este foarte mult discutată în acest moment, iar acest factor trebuie luat în considerare”, a declarat  Andri Iusov, reprezentant al serviciului de presă al Direcției Principale a Serviciilor de Informații.

Iusov a reamintit că Direcția de Informații a raportat anterior că „august și septembrie vor fi luni extrem de importante pentru continuarea acțiunilor de luptă de-a lungul întregului front”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te