VIDEO Viața în Kiev, sub ploaia mortală de bombe a armatei ruse: „Unde bei o bere și un cappucino”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.03.2022 - 21:12
Andrew Bain (stânga), la un check point din centrul Kievului./ Foto: Andrew Bain, Facebook
Andrew Bain (stânga), la un check point din centrul Kievului./ Foto: Andrew Bain, Facebook
/Andrew Bain, într-un bistro din Kiev. /  Foto: Andrew Bain, Facebook
/Andrew Bain, într-un bistro din Kiev. / Foto: Andrew Bain, Facebook

Andrew Bain, un american absolvent de Yale, o universitate aflată în Top 10 la nivel mondial, povestește cum se trăiește la Kiev, unde poți bea o bere și un cappucino sub ploaia mortală de bombe a armatei ruse. El are un business la Kiev și refuză să fugă din Ucraina.

SHARE

„Un cappucino, dimineața, la Kiev, cu focuri de artilerie pe fundal. Dacă zgomotele exploziilor nu ar exista, viața ar fi calmă și lentă. Câteva localuri sunt deschise. Un restaurant cu bere și whisky îi mulțumește pe jurnaliștii străini. Mâncarea mexicană autentică rămâne un vis, dar tacos-urile moi nu sunt groaznice, deși sunt singurul fel de mâncare oferită. Această parte a orașului nu a fost lovită și probabil că nu va fi. Este atât de emblematică pentru înțelegerea de către Putin a istoriei Rusiei, încât distrugerea ei ar anula justificarea lui pentru război”, povestește Andrew Bain, pe Facebook, din centrul capitalei ucrainene.

Citește și: Rușii se pot întoarce la „Kopeika” pe carburator. Renault și-a suspendat activitatea în Rusia

„Există puncte de control la fiecare câteva blocuri. Fără poze, militarii se încruntă la fotografii și ne-au scos pentru a percheziționa mașina când am condus pe lângă clădirea Administrației Prezidențiale.

Schimburi ocazionale de focuri de arme de calibru mic, în depărtare, în urmă cu două zile, au indicat că armata a găsit și a avut grijă de sabotorii ruși. Ieri (miercuri, 23 martie, n.r.), a fost impus un lockdown de 36 de ore pentru a ajuta la eliminarea rușilor care se infiltrează ca refugiați care vin din est.

Astăzi nu se trag focuri de arme de calibru mic”, își continuă Andrew Bain povestea. 

Citește și: Rusia crede că țări NATO, inclusiv România, se vor implica direct în războiul din Ucraina

„Există știri puține despre succesul tactic la nord-vest de oraș. Armata are destui ofițeri bine pregătiți, în locuri precum Fort Leavenworth, KS și Carlisle, PA, pentru a executa o manevră complexă care să încercuiască buzunarul rusesc (incompetența operațională a armatei ruse o face și mai credibilă).

Orice general inteligent ar evita să atace orașul frontal: zonele urbane sunt prea ușor de apărat, iar atacul ar costa prea multe vieți și ar dura prea mult timp. Se pare că Rusia nu are generali inteligenți, totuși - și toată lumea de aici se bucură de anunțul aproape zilnic al unui alt general rus ucis. Războiul rămâne o competiție dacă militarii ruși se epuizează înaintea gloanțelor ucrainene (și americane/poloneze/britanice/etc.)”, mai spune americanul absolvent de Yale care nu vrea să părăsească Kievul, în ciuda atacurilor furbunde ale rușilor. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te