Rusia crede că țări NATO, inclusiv România, se vor implica direct în războiul din Ucraina

DE Adina Mutăr | 24.03.2022 - 14:33
Rusia crede că țări NATO, inclusiv România, se vor implica direct în războiul din Ucraina/foto: ft.com

Un cercetător de la Institutul pentru Studii SUA și Canada de la Academia Rusă de Științe, Vladimir Vasiliev, este convins, ca și Kremlinul, că președintele american, Joe Biden, vine în Europa pentru a stabili „gradul de implicare militară directă dintre NATO și Rusia”.

SHARE

„Vizita lui Biden în Polonia nu-și are rostul pentru a discuta doar despre sancțiuni mai dure sau cum să fie extinse la cel mai sensibil sector al Rusiei, cel energetic”, spune Vasiliev, citat de Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit acestuia, Biden dorește să exploreze potențialul angajament al NATO în conflictul ruso-ucrainean.

„Este improbabil ca președintele american să călătorească în Europa pentru a crea alianțe și a discuta despre energie. Acest lucru se poate face de la distanță prin apeluri video. Dar, dacă vorbim de implicarea militară, participarea fizică a lui Biden este absolut necesară”, argumentează analistul.

Liderul american plănuiește să-și încheie turneul prin Europa în Polonia, unde, la 26 martie, este programat să poarte discuții cu președintele polonez Andrzej Duda, în cadrul cărora se va discuta din nou despre Ucraina.

Citește și

Iohannis: ”NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania”

SUA au trimis „Pentagonul Zburător” deasupra Europei. Avionul rezistă atacurilor nucleare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că introducerea forțelor NATO de menținere a păcii în Ucraina, așa cum cere Polonia, va duce la o ciocnire directă cu forțele armate ruse. În același timp, relațiile Moscovei cu Polonia, țară ale cărei forțe pot constitui coloana vertebrală a forțelor de menținere a păcii, se deteriorează rapid.

Polonia a expulzat 45 de angajați ai misiunii diplomatice ruse din cauza unor „activități care nu erau în conformitate cu Convenția de la Viena”, adică spionau.

„Biden va vorbi cu siguranță și despre coordonarea acțiunilor celor două țări în cazul în care conflictul va escalada”, subliniază Vasiliev.

SUA se vor implica „mai târziu”

Analistul rus nu crede că va exista o intervenție imediată a SUA în conflict.

„În prima etapă, americanii vor vedea cum rezistă Ucraina, înarmată cu arme occidentale. Dacă vor vedea că nu mai poate rezista, țările vecine-membre NATO - Polonia, statele baltice, România, eventual Slovacia - se vor alătura conflictului într-o formă sau alta. Și abia atunci, în absența unei alte ieșiri, este probabilă intervenția Statelor Unite”, prevede analistul.

Vizita lui Biden în Polonia urmează vizitei vicepreședintelui Kamala Harris la Varșovia și București la începutul acestei luni.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la summitul de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania și a salutat decizia unui asemenea grup multinațional.

Folosirea de către Rusia a armelor chimice ar „schimba în mod fundamental natura conflictului”, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Adresându-se reporterilor în drum spre summit-ul extraordinar al liderilor NATO, Stoltenberg a declarat că ar implica „consecințe largi și grave” pentru aliații NATO dacă Rusia ar folosi arme chimice în război.

Stoltenberg a refuzat să „speculeze” cu privire la răspunsul concret al NATO în cazul unui atac chimic care s-ar extinde în țările NATO, dar a asigurat că „NATO este întotdeauna gata să apere, să protejeze și să reacționeze la orice tip de atac”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te