VIDEO Ucrainenii vânează tancuri rusești cu buggy-uri și pick-up-uri cu rachete Stugna-P și Mistral

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.05.2022 - 09:44

Forțele speciale ucrainene vânează tancuri și aeronave rusești cu buggy-uri și pick-up-uri modificate și dotate cu sisteme de rachete ghidate anti-tanc Stugna-P ATGM sau sisteme de rachete sol-aer Mistral.

SHARE

Armata rusă a pierdut peste 1.000 de tacuri și 2.600 de vehicule blindate în Ucraina, din 24 februarie până în prezent. O parte dintre acestea au fost vânate de forțele speciale ucrainene cu buggy-uri și pick-up-uri dotate cu rachete Stugna-P și Mistral. 

Buggy-urile cu sistem de rachete ghidate anti-tanc Stugna-P ATGM sunt extrem de rapide și mobile, permițându-le ucrainenilor să se strecoare pe cărări și drumuri înguste și să vâneze tancurile rusești din cele mai neobișnuite locații. Din imagini, se pare că forțele speciale ucrainene folososesc buggy-uri Polaris RZR, Poalris Rangers sau Polaris MRZR Alpha, cu un afet special pentru sistemul Stugna-P ATGM.

Citește și: VIDEO Arme cerute de Ucraina îi pun pe ruși în pericol: rachete care bat la 300 km, drone sinucigașe

Stugna-P, poreclit „Skif”, este un sistem de rachete ghidate anti-tanc produs în Ucraina ce poate „sparge” și blindajul celor mai moderne vehicule blindate. Folosește rachete de calibrul 130 mm sau 152 mm, cu o rază de acțiune de până la 5 kilometri. „Ansamblul” letal nu costă mai mult de 35.000 de euro, în timp ce prețul unui tanc rusesc oscilează în jurul valorii de 2 milioane de euro, în funcție de tip și versiune, conform sofrep.com.

 

Pick-up-uri obișnuite, transformate în distrugătoare de aeronave rusești

Pick-up-uri obișnuite, transformate în distrugătoare de aeronave rusești Fundația „Come Back Alive foundation” a donat Ucrainei pick-up-uri Fiat Fullback (Mitsubishi L200 cu haine italienești), iar Norvegia a donat armatei ucrainene sisteme de rachete sol-aer portabile Mistral sau „Manpads”.

Citește și: VIDEO Best Electric Car in Romania 2022 este Renault Megane E-Tech Electric

Ucrainenii au combinat cele două donații și au montat sistemele Mistral în benele pick-up-urilor, transformând mașinile în distrugătoare de aeronave rusești, scrie thedrive.com.

Valery Zaluzhny, șeful armatei ucrainene, a declarat recent că sistemele Mistral au permis doborârea a cel puțin 20 de drone militare rusești, în valoare de peste 20 de milioane de dolari.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.