Ucraina este atacată aproape zilnic de până la câteva sute de drone Shahed. Pentru a le combate, pe lângă forțele de apărare aeriană echipate cu rachete ASRAAM, Sparrow și R-73, grupuri de foc mobile echipate cu arme ușoare, tunuri de 23 mm și sisteme de rachete portabile, un sistem de artilerie mic, dar eficient, precum Gepard și Skynex, și, mai recent, drone interceptoare, se folosesc și aeronave cu pilot.
Video of an F-16 shooting down a live Shahed strike UAV with its M61A1 six-barrel 20mm Gatling gun. Wait for the audio to reach the ground -- gun first then warhead detonation.#OSINT #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/PZYgHnqKHp
— OSINT Intuit 🇺🇸 🇨🇦 🇬🇧 🇺🇦 🇮🇱 🇬🇪 (@UKikaski) July 13, 2025
VIDEO Ucraina: Avioanele F-16 atacă dronele lui Putin cu tactici din al Doilea Război Mondial
Printre acestea din urmă se numără avioanele de vânătoare MiG-29, elicopterele Mi-8/17 și Mi-24, precum și aeronave occidentale, inclusiv F-16. Pentru a combate dronele irano-ruse, acestea folosesc în principal rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Sidewinder, dar, se pare, nu numai atât.
Citește și: 850000 soldați din Germania și Franța exersează apărarea României și Poloniei. Scenariu: Rusia atacă
O înregistrare video a apărut online, care arată mai întâi distrugerea unei drone Shahed, urmată de sunetul unui tun cu mai multe țevi care trage în ea și al unui motor cu reacție. Este aproape sigur că este vorba de un avion de vânătoare F-16 (deoarece Kievul nu are alte avioane de vânătoare echipate cu mitrale Gatling).
Acest lucru confirmă faptul că ucrainenii, care încearcă să-și protejeze infrastructura și populația, continuă să recurgă la tactica extrem de riscantă de a contracara dronele cu tunuri. Riscantă, deoarece manevrarea de a lovi o dronă lentă prezintă riscul de a deteriora avionul de luptă. Ucraina a pierdut deja cel puțin două avioane de vânătoare F-16 în acest fel. Imaginile arată cum drona este contracarată în timpul zilei, ceea ce ar trebui să fie mai ușor decât noaptea, arată defence24.pl.
Practic, deficitul de arme ghidate îi face pe piloții ucraineni să combată dronele Shahed, cunoscute sub numele de „bombe zburătoare” cu arme similare celor folosite de piloții britanici în timpul atacurilor asupra Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Citește și: Rutte: Al treilea război mondial poate avea loc peste 3 ani. „NATO să producă mai repede armament”