Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,16 %
99,92 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Video. Turcii, față în față cu rușii, în Siria. Ce acord au încheiat kurzii cu regimul de la Damasc

DE Adina Mutăr | 14.10.2019 - 22:33

Trump a ordonat trupelor americane din nordul Siriei să se deplaseze spre est, până în zonele de la frontiera irakienă, pentru a nu fi prinse într-un eventual conflict între armata turcă de o parte, și regimul sirian, susținut de Rusia, de cealaltă parte.

SHARE

Liderii kurzi sirieni au încheiat un acord cu regimul Assad, intermediat de Rusia, pentru ca trupele armatei siriene să se desfășoară de-a lungul frontierei cu Turcia.

Luni, forțele pro-Assad au ajuns în Kobani, Manbij și Raqqa, aflate sub controlul kurzilor, în timp ce trupele turcești au fost aliniate în fața primelor două orașe.

Milițiile pro-Assad nu pot face față unui avans ale armatei turce fără sprijinul armatei și al forțelor aeriene rusești. Moscova a avertizat deja Ankara să-și oprească avansul în nordul Siriei. Turcia și Rusia se află acum în pragul unei ciocniri militare.

„Nu vrem nici măcar să ne gândim la acest scenariu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă Moscova este îngrijorată că ar putea fi atrasă într-un conflict cu forțele turce, din cauza susținerii regimului de la Damasc. Peskov a subliniat că Moscova este în contact regulat cu Ankara, inclusiv la nivel militar.

Conform agenției Debka, acordul încheiat de liderii kurzi ai Forțelor de Apărare Siriene (SDF) cu oficialii regimului Assad s-a încheiat la centrul rusesc de comandă din baza aeriană Khmeimim, în apropiere de Latakia.

Întâlnirile lor au fost mediate de ofițeri ruși. În fața confruntării cu Turcia, kurzii au acceptat să renunțe la lupta lor pentru un stat independent și să negocieze doar un statut de autonomie pentru regiunile din nord-est unde sunt majoritari, în timp ce milițiile pro-Assad vor prelua apărarea orașelor aflate în vizorul Turciei pentru „zona sigură”, unde să se reîntoarcă două milioane de refugiați sirieni.

Acordul, care a intrat în vigoare în 24 de ore, este neclar cu privire la natura exactă a guvernării autonome kurde și a relației cu guvernul central din Damasc și mai ales cu privire la armata SDF.

Cât de departe va fi dispus președintele rus, Vladimir Putin, să se impună împotriva președintelui turc, Recep Erdogan, pentru oprirea avansului armatei sale în nordul Siriei, este iarăși neclar deocamdată.

Țelul său declarat este de a aduce toate zonele țării sub conducerea aceluiași dictator de la Damasc, care a generat valul de refugiați sirieni, astfel că, din 23 de milioane câți erau înainte de revoluție, în 2011, mai sunt puțin peste opt milioane sub controlul regimului în prezent.

O problemă care a reapărut odată cu ofensiva Turciei este reactivarea ISIS, după ce kurzii au anunțat că „785 de luptători străini afiliați la ISIS au evadat” din închisori controlate de ei.

Luni, mass-media turcă a difuzat imagini despre ceea ce a spus că este închisoarea golită de forțele kurde YPG din centrul orașului Tel Abyad, lângă granița cu Turcia. Filmul arăta soldați turci care verificau celule goale ale unei închisori. Vezi video aici.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat, luni, că luptătorii kurzi YPG au golit închisoarea ISIS.

Președintele american, Donald Trump, i-a învinovățit pe kurzi, susținând că este posibil ca aceștia să fi eliberat prizonierii ca să forțeze trupele americane să se întoarcă.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nimeni și nimic nu pote opri armata turcă să-și atingă obiectivul anunțat, în ciuda tuturor amenințărilor.

„Armata turcă va obține victoria finală”, a subliniat acesta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te