VIDEO „Tancul zburător” al lui Putin se descompune pe cerul Ucrainei. Su-25, o vechitură sovietică

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.07.2022 - 20:20
Avion de luptă Su-25 - Foto: Profimedia

Avionul de luptă Su-25 întâmpină mari probleme în invazia Rusiei în Ucraina. Produs în secolul trecut, în perioada sovietică, avionul își arată slăbiciunile pe cerul Donbasului, fiind net inferior armelor anti-aeriene furnizate Ucrainei de către SUA și Uniunea Europeană.

SHARE

Armata rusă a desfășurat în Ucraina mai multe arme fabricate în perioada sovietică. Asta înseamnă că tancuri vechi, precum T-72 și T-80, de origine sovietică, sunt pe câmpul de luptă în Ucraina și pretind câștigarea războiului.

Avionul de luptă cu reacție Sukhoi Su-25 „Frogfoot” este un avion de sprijin aerian (CAS) de origine sovietică, produs pentru prima dată în serie în 1978. Cu toate acestea, chiar dacă avionul provine din era sovietică, Su-25 este considerat, încă, un „tanc zburător”.

Având în vedere timpurile în care a fost produs și rolul aeronavei, mulți analiști l-au comparat cu luptătorul CAS american A-10 Thunderbolt II „Warthog”, din pricina design-ului, dar și a echipamentului cu care este dotat. Într-adevăr, ambele au jucat roluri similare în conflictele la care au luat parte. Asta pentru că deseori servesc roluri indispensabile în luptă, fiind menite să sprijine soldații din teren.

Citește și: FOTO&VIDEO Grădiniță renovată cu 1,3 milioane lei. Au montat 3 toalete de WC în aceeași cameră

Ca și Warthog, Frogfoot este un avion blindat (ambele avioane fiind adesea denumite „tancuri zburătoare”). Este puțin mai mic, mai ușor și mai rapid decât A-10 și este propulsat de două motoare cu turboreactor R-195. De asemenea, ca și Warthog, avionul este cunoscut pentru puterea de foc pe care o poate oferi pe câmpul de luptă. Dispune de un tun AO-17A de 30 de milimetri capabil să încarce rachete aer-sol cât și bombe ghidate cu laser.

Su-25 a efectuat peste 60.000 de zboruri în timpul ocupației din Afganistan. În timpul războiului ruso-georgian din 2008, atât georgienii, cât și rușii au pilotat avioane de luptă Su-25. Acesta este folosit de asemenea și în invazia din Ucraina, unde se pare că are probleme destul de serioase. 

Citește și: VIDEO Putin a scos rachetele nucleare la „încălzire”. Medvedev amenință cu război nuclear

În ciuda popularității sale, Frogfoot și-a pătat imaginea din cauza slăbiciunilor dovedite în luptă. În comparație cu Warthog, Frogfoot are o rază mai scurtă de acțiune, poate funcționa la doar jumătate din altitudine și poate transporta doar jumătate din încărcătura de muniție pe care o poate transporta Warthog. În plus, Warthog poartă de obicei muniție ghidată de precizie, cum ar fi racheta antitanc Maverick, iar tunul său GAU-8 este încă mai mare și mai eficient decât pistolul Frogfoot.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te