VIDEO Taiwan și-a luat un ucigaș de portavioane și HIMARS din SUA. China vrea arme de 240 miliarde

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.04.2024 - 16:51

Taiwan și-a luat un ucigaș de portavioane și HIMARS din SUA. China vrea arme de 240 miliarde. Taiwan construiește apărări mobile pentru a lupta împotriva posibilei debarcări a Chinei. Noua strategie pune accent pe războiul asimetric.

SHARE

Taiwan și-a luat un ucigaș de portavioane și HIMARS din SUA. China vrea arme de 240 miliarde. Taiwan construiește apărări mobile pentru a lupta împotriva posibilei debarcări a Chinei. Noua strategie pune accent pe războiul asimetric, pe măsură ce decalajul de forță se mărește.

Armata taiwaneză schimbă modul în care intenționează să răspundă unui atac al forțelor în creștere rapidă ale Chinei, adoptând mai multe echipamente mobile pentru a riposta după o aterizare, în loc să se concentreze doar pe respingerea unei invazii pe mare, cu putere de foc.

Taiwan și-a luat un ucigaș de portavioane și HIMARS din SUA. China vrea arme de 240 miliarde

Marina din Taiwan a primit săptămâna aceasta livrarea a două corvete tip carrier killer, predate de constructorul naval cu 20 de luni înainte de termen, în cadrul unei ceremonii prezidate de președintele Tsai Ing-wen, care a ordonat construirea navelor.

Navele au capacități ascunse care fac dificilă detectarea de către sistemele radar chineze și sunt de asemenea echipate cu rachete antinavă și antiaeriene.

Taiwanul are acum șase corvete și își propune să aducă numărul total la 11, până în anul 2026. Navele fac parte dintr-un trend mai amplu al Taipeiului pe armele mici, mobile, pentru a face față mai eficient forței copleșitoare a Chinei, conform nikei.com.

Citeşte şi: Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă

Ediția din anul 2023, a Raportului de Apărare Națională de la Ministerul Apărării din Taiwan, prezintă o strategie de apărare în profunzime și include un plan operațional, care prevede o debarcare a trupelor chineze.

Scopul este de a valorifica apărarea pe insulă, pentru a bloca avansul Chinei, câștigând timp pentru ca sprijinul SUA să ajungă.

Taiwanul va folosi o abordare asimetrică, contracarând armamentul greu al forțelor chineze cu echipamente mai mici și mai mobile, cum ar fi corvetele, se arată în raport.

Citeşte şi: Pericol de război în Taiwan. 32 de avioane de război chineze și 5 nave, detectate în jurul insulei

Aceasta marchează o schimbare de la o strategie anterioară de concentrare pe apărarea de o invazie chineză cât mai departe de insula principală.

Armata a pus accentul pe construirea capacităților de a intercepta inamicii la distanță, desfășurând nave de război mari și avioane de luptă, pentru a lovi forțele chineze, în apele de coastă, în efortul de a le distruge pe mare.

Foto: Profimedia Images

Beijingul a intensificat brusc cheltuielile militare sub președintele Xi Jinping, care nu a exclus folosirea forței pentru unificarea cu Taiwanul.

Citeşte şi: VIDEO 400 de avioane și 20 de nave ale Chinei, gata să invadeze Taiwan. SUA știu când se va întâmpla

Bugetul de apărare al guvernului central se ridică la 1,67 trilioane de yuani (adică 232 de miliarde de dolari) pentru anul acesta, în creștere cu 7,2% față de anul precedent.

Acesta este de 12 ori bugetul de apărare al Taiwanului, de aproximativ 19 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că este practic imposibil pentru Taipei să lanseze avioane de luptă sau nave de război la aceeași scară ca Beijing.

Armata taiwaneză a accelerat desfășurarea lansatoarelor de rachete mobile HIMARS, a rachetelor antitanc Javelin și a dronelor inteligente. Aceste arme relativ mici sunt extrem de mobile și dificil de urmărit pentru rețeaua de satelit a Chinei.

Munţi de peste 3.000 de metri înălţime

Terenul Taiwanului este de asemenea un atu. Un lanţ de munți de peste 3.000 de metri înălțime străbate centrul insulei principale.

Dacă trupele chineze aterizează pe insulă, armata taiwaneză caută să le atragă adânc în aceste zone muntoase, unde va avea avaantaj tactic.

Această strategie „se bazează pe războiul din Vietnam, când forțele americane au fost chinuite îndelung de războiul de gherilă din jungla vietnameză”, a spus un fost ofițer militar taiwanez.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te