VIDEO Sute de mii de oameni, în stradă, în Franța și Italia, împotriva certificatului verde COVID

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.08.2021 - 09:01
Peste 230.000 de oameni au protestat în 150 de orașe din Franţa. / Foto: bloomberg.com

Demonstraţii de amploare au avut loc sâmbătă, în mai multe oraşe din Italia și Franța, împotriva introducerii certificatului verde COVID și a impunerii de restricții, informează AFP.

SHARE

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în Piazza del Popolo, în centrul Romei, strigând "Fără permis verde!" şi "Libertate!".

La Milano, în nordul ţării, au mărşăluit mii de persoane, unele purtând insigne pe care scria "Nu sunt vaccinat", potrivit agenţiei de presă ANSA.

O sută de persoane din mişcarea 'No Vax' s-au adunat şi la Napoli, în sudul ţării, opunându-se mai ales vaccinării copiilor, strigând ''Nu vă atingeţi de copii'' şi ''Ruşine! Ruşine!".

Citește și: STUDIU Johnson & Johnson, eficient împotriva variantei Delta. Nu e nevoie de rapel

Paşaportul verde, o extensie a certificatului digital Covid al UE, a devenit obligatoriu în Italia începând de vineri pentru a avea acces în cinematografe, muzee şi săli de sport acoperite sau pentru a lua masa în interior în restaurante.

Personalul din învăţământul şcolar şi universitar va avea nevoie de acest permis, la fel ca şi studenţii, iar de la 1 septembrie acesta va fi obligatoriu în zborurile interne şi în trenurile de lungă distanţă.

Acesta este cel mai recent instrument folosit pentru a combate pandemia, care a ucis peste 128.000 de persoane în Italia.

Citește și: România la Olimpiadă: 53 de medalii în 1984, doar patru în 2021

Peste 230.000 de oameni au protestat în 150 de orașe din Franţa

Marşuri de protest au avut loc sâmbătă, pentru al patrulea weekend consecutiv, în oraşe din Franţa, demonstranţii denunţând ceea ce ei consideră a fi reglementări opresive care îi obligă să se vaccineze anti-COVID-19 împotriva voinţei lor şi să prezinte un permis de sănătate pentru activităţi zilnice, relatează Reuters.

Aceştia au mărşăluit pe străzile din Paris, Nisa, Montpellier şi alte oraşe fluturând pancarte pe care scria "Nu dictaturii" şi scandând "Macron, nu vrem permisul tău de sănătate".

Potrivit EFE, în toată Franţa, 150 de oraşe au găzduit demonstraţii. La Paris au fost patru, reflectând eterogenitatea unei mişcări care reuneşte activişti anti-vaccin, opozanţi ai permisului de sănătate sau ai vaccinării obligatorii şi, în general, opozanţi ai gestionării crizei sanitare.

Printre protestatari se numără anarhişti ai stângii radicale şi militanţi de extremă-dreapta, rămăşiţe ale mişcării antiguvernamentale 'Vestele galbene' care a zguduit conducerea lui Macron în perioada 2018-2019, dar şi alţi cetăţeni care sunt anti-vaccin sau care consideră că permisul de sănătate este discriminatoriu, scrie şi Reuters.

Ratele de vaccinare au crescut după ce Macron şi-a dezvăluit planurile privind permisul de sănătate luna trecută. Două treimi dintre francezi au primit acum o doză şi 55% sunt complet vaccinaţi.

Permise de sănătate similare - care arată dovada vaccinării sau un test negativ recent - au fost introduse şi în alte ţări europene, dar certificatul francez şi obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt poate cele mai importante.

Începând de luni, oamenii vor trebui să prezinte un certificat de sănătate pentru a lua masa într-un restaurant, pentru a avea acces la un tratament care nu este de urgenţă într-un spital sau pentru a călători cu un tren interurban. Acest document este deja necesar pentru a avea acces la piscine, muzee şi cluburi de noapte.

Angajaţii din domeniul sănătăţii au termen până la 15 septembrie pentru a se vaccina sau riscă să fie concediaţi.

În oraşul Cambrai, din nordul ţării, aproape toate restaurantele şi cafenelele şi-au închis uşile pentru a protesta împotriva cerinţelor privind certificatul de sănătate.

''Nu suntem împotriva vaccinului. Suntem împotriva obligaţiei de a face controale asupra clienţilor noştri'', a declarat managerul unui bar, Laurent Zannier.

Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertăţile şi că îi tratează inegal pe cetăţeni. Preşedintele spune că libertăţile implică responsabilităţi care includ protejarea sănătăţii celorlalţi.

Datele Ministerului Sănătăţii au arătat că nouă din zece pacienţi COVID internaţi la terapie intensivă la sfârşitul lunii iulie nu fuseseră vaccinaţi.

Majoritatea francezilor susţin permisul de sănătate, arată sondajele.

Cea mai înaltă autoritate constituţională a Franţei a decis joi că legislaţia este conformă cu Carta fondatoare a republicii.

Macron se află oficial în vacanţă la reşedinţa oficială de vară de la Bregancon, în sudul ţării, dar săptămâna aceasta a fost omniprezent pe reţele şi în mass-media cu videoclipuri zilnice în care a răspuns la îndoielile reticenţilor sau cu un interviu în Paris Match în care a lăsat să se înţeleagă că nu va da înapoi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te