STUDIU Johnson & Johnson, eficient împotriva variantei Delta. Nu e nevoie de rapel

DE Elena Andrei | 07.08.2021 - 17:49
Vaccinul Johnson & Johnson funcționează împotriva variantei Delta/Foto: ktla

O singură doză de vaccin Johnson & Johnson este deosebit de eficientă în prevenirea unei forme severe de Covid sau a morții din cauza variantelor Delta (indiană) și Beta (identificată prima oară în Africa de Sud), arată un studiu clinic efectuat în Africa de Sud.

SHARE

Studiul este primul efectuat în lumea reală cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta, extrem de contagioasă, a virusului, ce se extinde în Statele Unite și în mare parte din lume, inclusiv în Europa.

Ministerul Sănătății din Africa de Sud a raportat rezultate preliminare în cadrul unei conferințe de presă. Datele nu au fost încă evaluate de colegi sau publicate într-o revistă științifică.

În cadrul studiului, s-a evaluat o doză de vaccin Johnson & Johnson la aproape 500.000 de lucrători din domeniul sănătății, care prezintă un risc crescut la Covid-19.

Astfel, în ceea ce privește varianta Delta, vaccinul Johnson & Johnson are o eficacitate de până la 95% împotriva decesului și de până la 71% împotriva spitalizării, au raportat cercetătorii.

Vaccinul a fost mai puțin eficient în față variantei beta, despre care se crede că este mai abilă în a evita răspunsul imun decât Delta.

„Credem că acest vaccin face ceea ce a fost conceput să facă, respectiv să oprească spitalizarea, să evite ATI și decesul”, a spus dr. Linda-Gail Bekker, co-lider al studiului și director al Desmond Tutu H.I.V. Centre la Universitatea din Cape Town.

Citește și

Avertismentul lui Gheorghiță: Litoralul detonează valul patru. Varianta Delta, răspândire comunitară

Jumătate din populația americană, complet vaccinată împotriva COVID-19

 

Rezultatele arată că persoanele care au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson nu au nevoie de o doză de rapel, a subliniat dr. Bekker, potrivit HotNews.

Atunci când infecțiile au apărut la voluntarii vaccinați, au produs simptome ușoare în 96% din cazuri și au dus la boli severe sau la moarte în mai puțin de 0,05% din cazuri, a constatat studiul.

Studiul s-a desfășurat anul acesta din februarie până în mai.

Africa de Sud a aprobat vaccinul Johnson & Johnson în aprilie. Țara s-a luptat cu o creștere a variantei Beta a virusului la începutul acestui an, însă Delta a devenit varianta dominantă în ultimele săptămâni.

Peste opt milioane de sud-africani au primit vaccinul Johnson & Johnson sau cel puțin o doză de vaccin Pfizer.

Cercetătorii sud-africani au înregistrat două cazuri de tulburare rară de coagulare asociată cu vaccinul Johnson & Johnson în cadrul studiului.

Ambii participanți s-au vindecat complet.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te