VIDEO Supernavele invizibile ale Suediei, acum cu rachete sol-aer. Vor domina Marea Baltică

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.11.2023 - 19:13
Supernavele invizibile ale Suediei, acum cu rachete sol-aer - Foto: MBDA

Supernavele invizibile ale Suediei, acum cu rachete sol-aer. Vor domina Marea Baltică. Corvetele clasa Visby ale Marinei Suedeze sunt pe cale să obțină o creștere semnificativă a puterii de foc, odată cu adăugarea rachetei modulare antiaeriene CAMM.

SHARE

Supernavele invizibile ale Suediei, acum cu rachete sol-aer. Vor domina Marea Baltică.

CAMM, o rachetă sol-aer care poate implica o mare varietate de amenințări, aduce un plus capacităților de război al acestor nave din clasa Visby.

Supernavele invizibile ale Suediei, acum cu rachete sol-aer. Vor domina Marea Baltică

Vânzarea rachetelor navale este un impuls pentru producător, casa europeană de rachete MBDA - un joint venture al celor trei lideri europeni din industria aerospațială și de apărare Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%) - și urmează succesul recent pentru versiunea terestră a CAMM, Polonia semnând un acord de mai multe miliarde de dolari pentru CAMM-ER cu rază extinsă. 

Contractul a fost semnat între MBDA și Administrația suedeză pentru materiale de apărare (FMV) și va furniza CAMM pentru toate cele cinci corvete din clasa Visby ale Marinei Suedeze.

Clasa Visby este socotită una dintre cele mai bune nave de război, poate dispărea cu totul de pe radar sau poate apărea ca o geamandură sau pur și simplu se poate pierde în fundal.

Pentru construcția lor se folosește pe scară largă materialele compozite, ce ajută, de asemenea, la diminuarea semnăturii radar.

Acum se lucrează la izolarea acustică a sistemele interne și pentru a reduce amprenta termică, făcându-le mai greu de detectat, folosind și senzori sonar și infraroșu.

În aplicațiile Marinei Suedeze, rachetele CAMM vor fi lansate din sistemul naval de apărare aeriană Sea Ceptor, un alt produs MBDA, potrivit thedrive.com.

Citește și: O navă şi cei 12 membri ai echipajului său, dispăruţi în Marea Neagră după o furtună puternică

Sea Ceptor a intrat în serviciul U.K. Royal Navy în 2018 și de atunci a fost comandat de Brazilia, Canada, Chile, Italia, Noua Zeelandă, Pakistan, Polonia și Arabia Saudită.

„Sea Ceptor este un sistem naval de apărare aeriană de ultimă generație, ce oferă apărare aeriană robustă împotriva atacurilor simultane, inclusiv a atacurilor de saturație, pe toată axa de amenințare de 360 de grade. Cu o țintă largă stabilită de la rachete supersonice antinavă până la elicoptere de atac și vehicule aeriene fără echipaj, sistemul a fost proiectat pentru a contracara amenințările avansate”, a comunicat MBDA.

Citește și: Un marinar român, ostatic la bordul unei nave sechestrate de rebeli, în Marea Roșie. Ce spune MAE

Adăugarea Sea Ceptor și a rachetei sale CAMM la clasa Visby cu o deplasare de 640 de tone va face aceste nave deja puternice mult mai flexibile, introducând o capacitate de apărare aeriană complet nouă.

Având în vedere că Suedia este acum pregătită să adere la NATO, acest lucru ar putea crește tensiunile cu Rusia. 

Relevanța strategică a teatrului baltic rămâne considerabilă, iar această regiune este scena unei activități militare ruse regulate și uneori ostile, maritime, aeriene și, de asemenea, în „zona gri” — genul de război hibrid care ar putea implica atacuri cibernetice, campanii de informare/dezinformare, operațiuni de sabotaj clandestin și alte forme de presiune care se încadrează sub pragul războiului.

Odată ce își va dobândi noile sisteme de apărare aeriană, clasa Visby va fi și mai bine pregătită să facă față oricărui tip de contingență în regiunea baltică sau în altă parte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te