VIDEO SUA: „Da, am dat Ucrainei rachete antiradiații ca să distrugă radarele inamice”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.08.2022 - 15:03
SUA au dat Ucrainei rachete antiradiații/foto: Profimedia Images/file
SUA au dat Ucrainei rachete antiradiații/foto: Profimedia Images/file

Colin Kahl, subsecretar american al Apărării, a confirmat marți că autoritățile americane au transferat forțelor armate ucrainene „rachete antiradiații”, nespecificate, pe care acestea le pot lansa cel puțin de pe unele dintre avioanele lor.

SHARE

Deși Kahl nu a precizat ce tip de rachete au fost transmise ucrainenilor, comentariile sale urmează apariției unor imagini pe rețelele de socializare care arată rămășițele unei rachete antiradiație de mare viteză AGM-88 (HARM) despre care se spune că ar fi fost lansată asupra unei poziții rusești.

Rachetele anti-radiații (ARM) se orientează către emisiile de radiofrecvență ale inamicului, în principal de la rețelele radar aparținând sistemelor de apărare aeriană inamice, și le distrug sau le dezactivează.

Kahl a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferințe de presă marți, în care a anunțat un nou pachet de ajutor militar american pentru forțele armate ucrainene, cu o valoare finală de până la un miliard de dolari.

Acest pachet de ajutor special include rachete suplimentare cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) pentru a fi utilizate în sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, muniții nespecificate care să însoțească sistemele avansate de rachete sol-aer (NASAMS) pe care le furnizează autoritățile americane, suplimentare rachete antitanc Javelin și multe altele.

Citește și

VIDEO Ucraina dispune acum de rachete antiradiație AGM-88. S-a terminat supremația aeriană a Rusiei

VIDEO Cum arată submarinele NATO care pot distruge Rusia în 30 de secunde

Kahl a răspuns la întrebările privind posibilele transferuri viitoare de aeronave către Ucraina,  vorbind și despre rachetele antiradiații:

„Aș dori doar să subliniez două lucruri. Unul, știți, s-a vorbit mult despre problema MiG-29 în urmă cu câteva luni, dar nu foarte mult despre cantitatea mare de piese de schimb și alte lucruri pe care le-am făcut pentru a-i ajuta să pună mai multe dintre propriile lor MiG-29 în aer și să le mențină pe cele care sunt pentru o perioadă mai lungă de timp. Și apoi, de asemenea, în pachetele recente PDA [Presidential Drawdown Authority] am inclus o serie de rachete antiradiații care pot fi lansate de pe aeronavele ucrainene. Acestea pot avea efecte asupra radarelor rusești și asupra altor ținte”.

Tyler Rogoway de la The War Zone a explicat care sunt țintele HARM:

„Lansarea din aer este ideală pentru AGM-88, deoarece oferă performanțe cinetice mult mai bune (rază de acțiune și viteză mai mari). De asemenea, permite o poziție de detecție mult mai bună, ridicată, pentru a detecta prezența fizică și direcția generală, sau chiar geolocalizarea, a unui emițător inamic. AGM-88 ar putea funcționa cu o integrare relativ minimă, cum ar fi o tabletă electronică, pentru o funcționalitate foarte simplă. Avioanele de luptă ale Ucrainei sunt aparate din epoca sovietică și sunt total lipsite de interfețele potrivite, inclusiv de arhitectura de bază, pentru armamentul modern compatibil cu NATO. Dar este posibil ca o modificare relativ rudimentară să fi putut fi adaptată pentru această singură armă. Există, de asemenea, posibilitatea unui transfer clandestin de avioane din epoca sovietică din statele NATO care au fost modernizate cu arhitectura standard NATO și cu avionică adaptabilă care ar putea oferi o interfață pentru HARM."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te