VIDEO Sistemul DragonFire doboară drone și avioane cu o singură lovitură laser invizibilă

DE Daniel Toșa | 14.11.2022 - 11:43

DragonFire, arma cu laser cu energie dirijată (LDEW) a Ministerului britanic al Apărării, este cu un pas mai aproape de a deveni o soluție "viabilă" din punct de vedere operațional, după ce a finalizat cea mai recentă rundă de teste cu foc real.

SHARE

Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării (Dstl), sponsorizat de Ministerul Apărării, a anunțat că a finalizat cu succes testele laserului de înaltă energie (HEL) la instalația sa de poligon din Porton Down, Wiltshire, la 28 octombrie.

Potrivit oficialilor Dstl, testele au confirmat capacitatea DragonFire de a genera "efecte utile" împotriva unei varietăți de ținte. Sistemul de armament dispune de un laser transparent și cu semiconductori din clasa de 50 kW.

Între decembrie 2021 și ianuarie 2022, Dstl a efectuat o fază inițială de testare a demonstratorului DragonFire, axată pe punctarea și urmărirea unei variante de putere mai mică a HEL.

Citește și: VIDEO Istoria lui Ionuț Butoi, veteran rănit în Afganistan, devenit campion olimpic. Trăiesc să ajut

Aceasta a reprezentat prima încercare majoră pe teren a tehnologiei după dezvăluirea proiectului DragonFire de către Ministerul britanic al Apărării în 2017. Programul este condus de MBDA UK și susținut de Dstl, Qinetiq și Leonardo UK.

Potrivit partenerului tehnic al Dstl, Ben Maddison, Ben Maddison, tehnologia LDEW are potențialul de a oferi forțelor militare "o nouă capacitate de a învinge o gamă largă de amenințări [și] capacitatea de a angaja cu precizie și de a învinge amenințările la viteza luminii".

Citește și: VIDEO Teroristul de la Istambul care a ucis șase persoane și a rănit alte 81, arestat

Subliniind costurile reduse de operare ale LDEW și dificultățile de contracarare a tehnologiei, Madison a declarat că DragonFire a "demonstrat capacitatea de a trage cu o precizie precisă pe mai multe distanțe asupra unor ținte reprezentative".

Componentele prezentate în cadrul testului au inclus HEL de 50kw de la Qinetiq, un director de fascicul de la Leonardo UK și tehnologia de procesare a imaginii și de comandă/control de la MBDA UK, care împreună permit nivelurile necesare în ceea ce privește precizia de indicare și urmărire "fină" și "ultrafină".

"Suntem foarte încrezători că majoritatea armelor cu energie directă vor fi foarte eficiente pe câmpul de luptă și vom putea învinge o gamă largă de amenințări pentru a le face utile din punct de vedere militar”, a declarat Maddison.

Surse industriale din cadrul consorțiului au sugerat că au vorbit deja cu Ministerul Apărării despre o potențială integrare a DragonFire în programele de apărare din Regatul Unit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te