VIDEO Șantierul naval din Crimeea, unde era o navă de război rusă, lovit de „o ploaie” de rachete

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.11.2023 - 21:42
Șantierul naval din Crimeea, unde era o navă de război rusă, lovit de „o ploaie” de rachete - Foto: X/ @front_ukrainian

Forțele aeriene ucrainene au raportat că șantierul naval "unde era staționată una dintre cele mai moderne nave ale Marinei ruse", capabilă să transporte puternicele rachete supersonice Kalibr, a fost ținta unui atac ucrainean cu o „ploaie” de rachete.

SHARE

Ucraina a declarat pe 4 noiembrie că forțele sale au lovit un șantier naval din orașul portuar Kerch, situat pe coasta de est a peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Șantierul naval din Crimeea, unde era o navă de război rusă, lovit de „o ploaie” de rachete

"În seara zilei de 4 noiembrie, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au efectuat lovituri reușite asupra infrastructurii maritime și portuare a șantierului naval Zaliv din Kerch, ocupat temporar", a raportat canalul Telegram al Centrului pentru comunicații strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleschuk, a scris pe Telegram că șantierul naval era "unde era staționată una dintre cele mai moderne nave ale Marinei ruse" - o navă capabilă să transporte puternicele rachete supersonice Kalibr.

Citește și: Armata SUA se pregătește de război cu China în Pacific. Care este primul pas vital pe care îl face

Oleshchuk a lăsat să se înțeleagă că AFU a folosit rachete de croazieră SCALP (versiunea franceză a rachetelor britanice Storm Shadow), care au fost lansate din avioane militare ucrainene.

"Bine făcut, ca și cum ar fi lucrat cu un SCALPel!".  a relatat Oleshchuk în telegrama sa.

El a precizat că armata ucraineană "așteaptă confirmarea oficială a rezultatelor" loviturii.

Câteva ore mai târziu, în dimineața zilei de duminică, 5 noiembrie, Oleshchuk a scris că poate "confirma" oficial că incidentul a avut loc.

Citește și: VIDEO Războiul dronelor SUA-China, aproape. Pentagonul își face flotă de mii de UAV inteligente

Centrul Rezistenței Naționale din Ucraina a publicat o înregistrare video care, potrivit sursei, arată un incendiu la șantierul naval din Kerch.

Simultan, pe rețelele de socializare au început să apară videoclipuri care par să arate rachete care se îndreaptă spre șantierul naval și un incendiu violent care cuprinde zona.

Guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksyonov, a declarat că Ucraina a tras mai devreme rachete spre un șantier naval din Kerch, dar că acestea au fost doborâte.

"O parte din resturile rachetelor doborâte au căzut pe teritoriul unuia dintre docurile uscate. Nu există victime", a declarat el pe rețelele de socializare.

După ora 00:00, ora Moscovei, Ministerul rus al Apărării a precizat că lovitura asupra uzinei a fost efectuată cu 15 rachete, dintre care 13 au fost doborâte.

"Ca urmare a loviturii unei rachete de croazieră inamice, o navă de la fabrică a fost avariată", se arată în raport, citat de RIA Novosti.

Totuși, nu a fost precizat ce navă a fost avariată.

Unele surse ucrainene susțin că numărul de rachete a fost mult mai mic. Potrivit reporterului militar ucrainean Andrei Tsapliyenko, două rachete au fost doborâte, iar alte două au atins ținta.

Zaliv (Golful n.red) este una dintre cele mai importante întreprinderi de construcții navale din Europa de Est, unde construcția de nave pentru Marina rusă este în curs de desfășurare din 2020.

De la lansarea contraofensivei sale împotriva forțelor Moscovei în vara anului 2023, Kievul a intensificat atacurile în peninsula Mării Negre, pe care Rusia a confiscat-o în 2014.

În septembrie, un atac reușit al AFU a vizat cartierul general al Flotei Mării Negre din Sevastopol, împreună cu uzina de reparații navale din Sevastopol. În consecință, două nave rusești au suferit avarii în timpul acestui incident.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te