VIDEO Rușii părăsesc Stația Spațială Internațională, după ce colegii americani au impus sancțiuni

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.05.2022 - 11:36
VIDEO Rușii părăsesc Stația Spațială Internațională după ce „colegii” americani au impus sancțiuni
VIDEO Rușii părăsesc Stația Spațială Internațională după ce „colegii” americani au impus sancțiuni / ensa

Șeful programului spațial al Rusiei a declarat că Moscova se va retrage din Stația Spațială Internațională, a informat presa de stat, o mișcare pe care a pus-o pe seama sancțiunilor impuse în urma invaziei Ucrainei.

SHARE

„Decizia a fost luată deja, nu suntem obligați să vorbim public despre asta”, a declarat directorul general Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat televiziunii de stat. „Pot să spun doar asta – în conformitate cu obligațiile noastre, vom informa partenerii noștri despre încheierea lucrărilor noastre la ISS cu un preaviz de un an.”
Rogozin la începutul acestei luni a amenințat că va pune capăt misiunii Rusiei dacă SUA, Uniunea Europeană și Canada nu ridică sancțiunile împotriva întreprinderilor implicate în industria spațială rusă.

Citește și: Izolată de Occident, Rusia se bazează pe China. Afaceri bilaterale de 200 mld. €, până în 2024

Stația spațială de cercetare orbitală a rămas până la război o zonă rară de cooperare între Rusia și SUA și aliații săi, în ciuda înrăutățirii constantă a relațiilor. Dar izolarea internațională fără precedent a Rusiei de când a invadat Ucraina în februarie a marcat dispariția acestui simbol al explorării spațiale comune.

Stația Spațială Internațională este o stație spațială experimentală aflată în spațiu. Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale. Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.

Trei americani și un astronaut italian au acostat miercuri la stația spațială, alăturându-se altor trei americani, trei ruși și un german aflati deja pe ISS.

NASA, care intenționează să opereze stația spațială până în 2030, a continuat să folosească nave spațiale rusești Soyuz pentru a transporta astronauți către și de la ISS, de la retragerea navetelorsale în 2011. Agenția spațială americană se bazează acum mai mult pe zborurile spațiale private. SpaceX de la Elon Musk a lansat miercuri cei patru astronauți pentru NASA și Agenția Spațială Europeană.

Fiind plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km și 346,9 km este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ.Stația Spațială Internațională este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene). Sursa AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te