VIDEO Rusia pregătește atacuri cu drone din Marea Neagră. Cum le va contracara România?

DE Adina Mutăr | 30.09.2024 - 20:11
Rusia pregătește atacuri cu drone din Marea Neagră. Cum le va contracara România? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia pregătește atacuri cu drone din Marea Neagră. Cum le va contracara România? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia pregătește atacuri cu drone din Marea Neagră. Cum le va contracara România? Rușii folosesc elicoptere Mi-8/17 ca post de comandă aerian pentru viitoarele atacuri cu drone, aflate în pregătire.

SHARE

Rusia pregătește atacuri cu drone din Marea Neagră. Cum le va contracara România?

Flota rusă de la Marea Neagră se antrenează să folosească drone FPV din elicoptere pentru a contracara dronele navale ucrainene, potrivit canalul rus Telegram 13 TACTICAL, care a publicat videoclipul antrenamentului.

Rușii folosesc elicoptere Mi-8/17 ca post de comandă aerian pentru a controla piloții externi ai dronelor FPV.

Rusia pregătește atacuri cu drone din Marea Neagră

După cum arată interiorul elicopterului, nu este o aeronavă de luptă, ci una special dotată pentru asemenea atacuri.

Drona este aruncată de pe ușa laterală a unui Mi-8/17, cu operatorul extern al UAV stând în fața ușii deschise pentru a asigura stabilitatea comunicării.

Eficacitatea unor astfel de tactici rămâne necunoscută, dar se presupune că poate fi mai eficientă și mai sigură decât utilizarea armelor de la bord.

În acest fel, Flota rusă de la Marea Neagră încearcă să dezvolte o modalitate eficientă de a contracara dronele de suprafață ucrainene în diverse scopuri.

Rușii folosesc în mod constant aviația navală pentru a-și proteja flota și bazele de coastă de navele ucrainene fără pilot, suferind pierderi în aceste misiuni.

În iunie, Rusia a anunțat pierderea unui elicopter multifuncțional Ka-29 în timpul atacului combinat cu drone din Ucraina.

Potrivit estimărilor preliminare ale rușilor, și-au doborât propriul elicopter din cauza unei erori a operatorilor sistemului de rachete antiaeriene Panțîr-S1, care au confundat elicopterul cu o dronă ucraineană.

După cum s-a raportat anterior, Ucraina folosește acum drone navale înarmate cu rachete R-73 cu care trag în elicopterele rusești.

Cum le va contracara România?

Ca urmare a unei serii de manevre ale Rusiei în Marea Neagră, NATO a intensificat recunoașterea aeriană peste România, ca parte a misiunii Southern Shield.

Citește și: România a ridicat două avioane de luptă F-16 și două F-18 după atacul rusesc de la granița cu Tulcea

Din 29 septembrie, Comandantul Suprem Aliat în Europa (SACEUR) a decis să desfășoare aeronave de recunoaștere AWACS suplimentare pentru a patrula spațiul aerian românesc.

Misiunea va implica aeronave Boeing E-3 Sentry de la baza de desfășurare operațională a NATO Aktion din Grecia.

Scopul întăririi este monitorizarea activității militare a Rusiei în direcția sud și controlul spațiului aerian al României, în legătură cu atacurile rusești asupra infrastructurii portuare dunărene a Ucrainei, ce prezintă un risc crescut asupra României.

Citește și: Un grup de drone rusești au fost identificate la granița cu România. Mesaj RO-Alert în Tulcea

Analiștii militari ruși spun că astfel de aeronave sunt capabile să ghideze și să ajusteze armele de foc utilizate de F-16, crescându-le capacitățile de țintire.

Totodată, cu AWACS se identifică avioanele, rachetele și UAV-urile rusești folosite la atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, nu numai în interesul apărării aeriene ucrainene, dar, posibil, cred militarii ruși, și în vederea acestora dacă încalcă spațiul aerian al României.

Bloggerii militari ruși susțin că în curând se vor primi „acceptul și ajutorul” NATO pentru ca țări precum România și Polonia să doboare ținte rusești ce le încalcă teritoriile.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te