VIDEO Rusia, China și SUA, pregătiri de război nuclear. „Suntem aproape de sfârșitul lumii”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.09.2023 - 21:46
Rusia, China și SUA, pregătiri de război nuclear - Foto: azutura.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia, China și SUA, pregătiri de război nuclear. Au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri pe locurile lor de testare nucleară, arată imaginile prin satelit.

SHARE

Rusia, China și SUA, pregătiri de război nuclear. Imaginile prin satelit, obținute și furnizate de un analist proeminent în studiile militare de neproliferare, ilustrează expansiunile recente la trei baze de testare nucleară. 

Imaginile din satelit obținute exclusiv de CNN apar într-un moment în care tensiunile dintre cele trei mari puteri nucleare au crescut la cel mai mare nivel în decenii.

Rusia, China și SUA, pregătiri de război nuclear

Cele trei state se pregătesc pentru un test nuclear iminent.

Unul este operat de China în regiunea de vest din Xinjiang, unul de Rusia într-un arhipelag din Oceanul Arctic și altul de SUA în deșertul Nevada.

În august, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a făcut o vizită oficială la baza nucleară din Novaia Zemlia, crescând temerile că Moscova intenţionează să reia testele atomice.

National Security Administration (NNSA), o filiala a Departamentului de Energie al SUA care supravegheaza baza din Nevada unde a crescut activitatea, a declarat pentru CNN ca „recapitalizează infrastructura și capacitățile științifice” la locul de testare.

Activitățile recente se adaugă la pregătirile din ultimii ani.

Imaginile din satelit din arată noi tuneluri sub munți, noi drumuri și facilități de depozitare, precum și creșterea traficului de vehicule care intră și ies din baze, a spus Jeffrey Lewis, profesor adjunct la Centrul James Martin pentru Neproliferare de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury.

„Există într-adevăr o mulțime de indicii pe care le vedem ce sugerează că Rusia, China și Statele Unite ar putea relua testele nucleare”, a spus el.

Niciuna dintre aceste țări nu a făcut o testare nucleară de când au fost interzise de Tratatul Nuclear Comprehensiv din 1996. 

China și SUA au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat.

Suntem aproape de sfârșitul lumii

Colonelul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA Cedric Leighton, un fost analist de informații, a analizat imaginile site-urilor nucleare ale celor trei puteri și a ajuns la o concluzie similară.

„Este foarte clar că toate cele trei țări, Rusia, China și Statele Unite, au investit mult timp, efort și bani nu numai în modernizarea arsenalelor nucleare, ci și în pregătirea tipurilor de activități ce ar fi necesare pentru un test", a spus acesta.

Citește și: Un bombardier nuclear american, misiune fără precedent în Norvegia. „Cu ochii pe Rusia”

Moscova a ratificat tratatul, dar președintele rus Vladimir Putin a declarat în februarie că va comanda un test, „dacă SUA o va face întâi”, adăugând că „nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă”.

Există un moment de neîncredere profundă între Washington și cele două guverne autoritare, au spus analiștii, deși ideea unui conflict armat real nu este considerată iminentă.

Citește și: Moartea unui pilot american doborât de ruși duce la negocieri SUA-Rusia. Războiul nuclear, evitat

„Amenințarea provine din gradul în care se accelerează cursa înarmărilor dintre Statele Unite, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte”, a spus Lewis. 

Comentariile lui Lewis au venit după ce un grup proeminent de supraveghere nucleară, Bulletin of the Atomic Scientists, a stabilit, la începutul acestui an, cu emblematicul ceas Doomsday, că „lumea este foarte aproape de autodistrugere”.

Grupul a citat războiul din Ucraina, declanșat de invazia ilegală de către Rusia a vecinului său în februarie 2022, drept principal motiv al evaluării sale serioase.

„Amenințările voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că escaladarea conflictului – prin accident, intenție sau calcul greșit – este un risc teribil. Posibilitatea ca războiul să scape de sub controlul oricui rămâne mare”, a spus grupul.

Cu alte cuvinte, Ceasul Apocalipsei semnalează astăzi un risc mai mare de sfârșit al omenirii decât în 1953, când atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică au efectuat teste dramatice supraterane ale armelor nucleare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te