Un bombardier nuclear american, misiune fără precedent în Norvegia. „Cu ochii pe Rusia”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.09.2023 - 17:50
Un bombardier nuclear american, misiune fără precedent în Norvegia.„Cu ochii pe Rusia” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Un bombardier nuclear american, misiune fără precedent în Norvegia. „Cu ochii pe Rusia”. La 29 august, un B-2 Spirit a efectuat o operațiune „fără precedent” în Norvegia, prima dată când această țară a primit un bombardier de acest tip pe pământul său.

SHARE

Un bombardier nuclear american, misiune fără precedent în Norvegia. „Cu ochii pe Rusia”.

Misiunea bombardierului strategic face parte dintr-un plan mai amplu de interoperabilitate.

Un bombardier nuclear american, misiune fără precedent în Norvegia. „Cu ochii pe Rusia”

B-2 Spirit a efectuat o „alimentare la cald” la baza Orland, fără a-și opri motoarele, apoi a decolat din nou și a continua misiunea.

Această procedură, testată în 2019 în Islanda, „extinde raza de acțiune prin stabilirea de centre operaționale temporare în locații alese strategic și chiar imprevizibile”, a declarat generalul James Hecker, comandantul USAF pentru Europa și Africa. 

„Capacitățile de penetrare și lovire pe distanță lungă oferite de B-2 sunt cu adevărat unice în lume. Dar necesită mult combustibil. Îmbunătățirea capacității noastre de a interacționa cu aliații noștri și de a folosi echipamentele și infrastructura națiunilor partenere pentru transportul cisternelor poate reduce semnificativ ceea ce deseori numim „factura de cisternă”, a declar generalul Hecker, potrivit opex360.com.

„În unele cazuri, acest lucru ar putea face diferența între succesul sau eșecul unei misiuni”, a explicat locotenent-colonelul Andrew Kousgaard, comandantul Escadrilului 393 Expeditionary Bomb.

În 2021, pentru prima dată, Forțele Aeriene ale SUA au desfășurat patru bombardiere B-1 Lancer în Norvegia, la baza aeriană Orland, situată la 950 km de Rusia. 

Această misiune avea atunci ca obiectiv principal prezența SUA în Nordul Mare ce era atunci „locul de joacă” exclusiv al aviației militare ruse.

Consolidarea forțelor europene

Doi ani mai târziu, odată cu războiul Rusiei în Ucraina și cu amenințarea nucleară a Kremlinului, Forțele Aeriene ale SUA au trimis trei B-2 Spirit de la 509th Bomb Wing în Islanda. 

Pentagonul nu are nevoie să prepoziționeze B-2 în Islanda, deoarece, dacă este necesar, aceste avioane sunt capabile să efectueze o lovitură de la baza din Whiteman, Missouri. 

Prezența lor în Europa este o chestiune de „raportare strategică” și contribuie la consolidarea interoperabilității cu forțele aeriene europene și testarea unor noi moduri de operare în cadrul conceptului ACE [Agile Combat Employment] al Forțelor Aeriene americane.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te