VIDEO Reporterul WSJ arestat în Rusia, documenta recrutările companiei de mercenari Wagner

DE Elena Andrei | 03.04.2023 - 16:28
Reporterul WSJ în Rusia Evan Gershkovich-Foto: Profimedia Images

Reporterul Wall Street Journal (WSJ) arestat în Rusia, Evan Gershkovich, documenta recrutările companiei de mercenari Wagner când a fost reținut joi de autoritățile ruse sub acuzația că ar fi un spion.

SHARE

Reporterul WSJ arestat în Rusia, Evan Gershkovich, a pledat „nevinovat” în instanță, fiind arestat preventiv pentru două luni.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au declarat că Gershkovich a fost „prins în flagrant”, dar nu au oferit nicio dovadă care să susțină afirmația lor.

Reporter american arestat în Rusia, prima dată de la Războiul rece

Este cea mai serioasă mișcare publică împotriva unui jurnalist străin de când Rusia a invadat Ucraina.

Este, de asemenea, prima dată când un corespondent american este reținut pentru acuzații de spionaj de la Războiul Rece.

Arestarea lui Gershkovich are loc la un an după ce Guvernul rus, la scurt timp după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, a impus noi restricții dure jurnaliștilo, amenințând cu pedepse pentru rapoartele care contravin versiunii Kremlinului asupra evenimentelor și interzicând utilizarea cuvântului „război” în rapoartele lor pentru a descrie conflictul.

Ca urmare, unele agenții de știri și-au retras jurnaliştii. Unii s-au întors mai târziu, când a devenit clar că restricțiile vizau în principal jurnaliști ruși. Sute de jurnalişti ruşi au părăsit ţara de atunci.

Gershkovich a lucrat ca reporter cu sediul în capitala Rusiei pentru The Moscow Times, un site de știri în limba engleză, până în 2020.

Documenta recrutările companiei de mercenari Wagner 

A preluat apoi un post de reporter la serviciul de televiziune AFP din Moscova, înainte de a se alătura WSJ în ianuarie 2022 ca reporter al lor în capitala Rusiei.

Doar o lună mai târziu, Rusia a invadat Ucraina și Gershkovich a fost trimis la granița Belarus-Ucraina.

El a fost singurul reporter american care a putut vedea soldații ruși răniți aduși acasă.

Citește și: VIDEO Viitorul luptelor aeriene: Războiul dronelor, alimentate în aer pentru autonomie mare

Rapoartele rusești arată că Gershkovich a mers la Ekaterinburg pentru a scrie despre atitudinea oamenilor față de războiul declanșat de Putin în Ucraina și despre recrutarea localnicilor pentru compania militară privată Wagner, potrivit Daily Mail.

Colegii lui Gershkovich susțin că era conștient că ar putea fi urmărit de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din cauza subiectului sensibil.

Citește și: CIA : Putin va fi ucis pentru a pune capăt războiului în Ucraina. Până atunci, va lua Moldova

FSB a spus că Gershkovich „acționa la ordinele SUA de a colecta informații despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului industrial militar rusesc care constituie un secret de stat”.

Dacă va fi găsit vinovat în instanțele rusești, reporterul american este pasibil de 20 de ani închisoare pentru spionaj.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te