VIDEO Rebelii houthi au lovit cu o rachetă de croazieră o navă a SUA în largul coastelor Yemenului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.01.2024 - 11:39
Rebelii houthi au lovit cu rachetă de croazieră o navă americană în largul coastelor Yemenului - Foto: X/ @atras10

Rebelii houthi au lovit cu rachetă de croazieră o navă americană în largul coastelor Yemenului. Tensiunile sunt la cote maxime între rebelii houthi și Statele Unite după un nou atac cu rachete asupra unei nave americane În Golful Aden.

SHARE

Rebelii houthi au lansat o rachetă care a lovit luni o navă deținută de SUA în largul coastelor Yemenului, în Golful Aden, la mai puțin de o zi după ce au lansat o rachetă de croazieră anti-navă spre un distrugător american în Marea Roșie.

Rebelii houthi au lovit cu rachetă de croazieră o navă americană în largul coastelor Yemenului

Atacul asupra vasului Gibraltar Eagle, revendicat ulterior de gruparea houthi, escaladează și mai mult tensiunile care se manifestă în Marea Roșie după atacurile conduse de americani împotriva rebelilor.

Atacurile rebelilor susținuți de Iran au tulburat transportul maritim mondial, în contextul războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, vizând un coridor crucial care leagă energia și transporturile de marfă din Asia și Orientul Mijlociu de Canalul Suez și apoi de Europa.

United Kingdom Maritime Trade Operations, care supraveghează apele din Orientul Mijlociu, a transmis că atacul de luni a avut loc la aproximativ 177 de kilometri la sud-est de Aden. Aceasta a precizat căpitanul navei a raportat că "partea dinspre babord a navei a fost lovită de sus de o rachetă".

Citește și: Rebelii houthi au atacat distrugătorul USS Laboon cu o rachetă anti-navă. Un F/A-18 a intervenit

Firmele private de securitate Ambrey și Dryad Global au declarat pentru The Associated Press că nava a fost Eagle Gibraltar, un vrachier sub pavilionul Insulelor Marshall. Comandamentul central al armatei americane a recunoscut ulterior atacul.

Rebelii houthi au revendicat atacul

Purtătorul de cuvânt al armatei houthi, generalul de brigadă Yahya Saree, a revendicat atacul într-un discurs înregistrat la televiziune care a fost difuzat luni seară.

"Forțele armate yemenite consideră toate navele și navele de război americane și britanice care participă la agresiunea împotriva țării noastre drept ținte ostile", a declarat el.

Citește și: O navă americană a fost lovită de o rachetă trasă de rebelii Houthi. Nu s-au raportat răniți

Nava este deținută de Eagle Bulk Shipping, o firmă cu sediul în Stamford, Connecticut, tranzacționată la Bursa din New York. Într-o declarație pentru The Associated Press, compania a precizat că lovitura a provocat "daune limitate la o cală de marfă, dar (nava) este stabilă și se îndreaptă în afara zonei".

"S-a confirmat că toți navigatorii de la bordul navei nu au fost răniți", a precizat firma. "Nava transportă o încărcătură de produse din oțel. Conducerea Eagle Bulk este în strânsă legătură cu toate autoritățile relevante în legătură cu această problemă."

Datele de urmărire prin satelit analizate de AP au arătat că nava Eagle Gibraltar se îndrepta spre Canalul Suez, dar s-a întors rapid în momentul atacului.

Citește și: O navă americană a fost lovită de o rachetă trasă de rebelii Houthi. Nu s-au raportat răniți

Comandamentul Central a declarat că a detectat luni o lansare separată de rachetă balistică anti-navă spre sudul Mării Roșii, deși aceasta "a eșuat în zbor și a avut impact pe uscat în Yemen".

Administrația Maritimă a SUA, aflată în subordinea Departamentului Transporturilor, a emis, de asemenea, un avertisment cu privire la menținerea unui "grad ridicat de risc pentru navele comerciale" care călătoresc în apropierea Yemenului.

"În timp ce decizia de a tranzita rămâne la discreția fiecărei nave și companii în parte, se recomandă ca navele comerciale sub pavilion american și cele deținute de SUA" să stea departe de Yemen în Marea Roșie și Golful Aden "până la noi ordine", se arată în avertisment.

Separat, armata britanică a declarat că gărzile de la bordul unei nave civile din largul Eritreei au tras focuri de avertisment luni pentru a speria o ambarcațiune mică aflată în apropierea acesteia în Marea Roșie.

Lansarea rachetei de duminică spre nava de război americană a marcat, de asemenea, primul tir recunoscut de SUA de către Houthis de când America și țările aliate au început vineri loviturile asupra rebelilor, după săptămâni de atacuri asupra navelor din Marea Roșie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te