VIDEO RĂZBOI Momentul în care un avion F-16 din Taiwan ia la țintă un J-15 al Chinei

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.10.2024 - 14:38

VIDEO RĂZBOI Momentul în care un avion F-16 din Taiwan ia la țintă un J-15 al Chinei. Într-un incident recent, deasupra strâmtorii Taiwan, un avion taiwanez F-16, echipat cu Sniper Targeting Pod, a urmărit cu succes un avion de vânătoare chinez.

SHARE

VIDEO RĂZBOI Momentul în care un avion F-16 din Taiwan ia la țintă un J-15 al Chinei. Într-un incident recent, deasupra strâmtorii Taiwan, un avion taiwanez F-16, echipat cu Sniper Targeting Pod, a urmărit cu succes un avion de vânătoare chinez J-15, marcând un alt moment critic în escaladarea tensiunilor militare dintre Taiwan și China.

Această interacțiune demonstrează nu numai capacitățile de supraveghere în creștere ale Taiwanului, ci evidențiază și confruntările aeriene persistente care au loc în regiune, pe măsură ce China își încordează mușchii militari.

VIDEO RĂZBOI Momentul în care un avion F-16 din Taiwan ia la țintă un J-15 al Chinei

Sniper Advanced Targeting Pod, cunoscut pentru tehnologia sa de ultimă oră, a devenit un element esențial pentru flota de avioane F-16 din Taiwan. 

Capsula este echipată cu senzori în infraroșu și electro-optici, ceea ce îi permite să urmărească și să identifice ținte aeriene și terestre cu o acuratețe deosebită.

Acest sistem este deosebit de valoros în Strâmtoarea Taiwan, unde spațiul aerian este frecvent disputat.

Citeşte şi: Ce este „strategia Anaconda” prin care China sufocă Taiwan? 282 de nave „stau la pândă”. Ce face SUA

În acest caz, F-16 taiwanez a utilizat capsula Sniper pentru a monitoriza și urmări mișcările avionului de vânătoare chinez J-15 în timp ce acesta intra în zona de identificare a apărării aeriene [ADIZ] a Taiwanului, furnizând comandanților taiwanezi imagini și date în timp real.

J-15, care este principalul avion de vânătoare de portavion al Marinei Armatei de Eliberare a Poporului Chinez [PLAN], a fost desfășurat de pe portavioane chineze precum Liaoning și Shandong.

Avionul, adesea descris ca un derivat al rusescului Su-33, are capacități care îi permit să efectueze misiuni de atac la distanță mare, să se angajeze în lupte aer-aer și să ofere sprijin pentru operațiunile navale.

Citeşte şi: China a trecut linia roșie în „războiul” cu Taiwan, cu 43 de avioane şi 8 nave. Ce urmează?

J-15 este înarmat cu o gamă de arme aer-aer și aer-sol, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune PL-15, care îl fac un adversar formidabil în orice angajament aerian, conform bulgarianmilitary.com.

Spre deosebire de J-10, care este un avion de vânătoare terestru, J-15 este optimizat pentru operațiuni navale, ceea ce face ca prezența sa în Taiwan să fie deosebit de îngrijorătoare.

Intrarea J-15 în ADIZ, din Taiwan, semnalează un efort continuu al Chinei de a proiecta puterea militară în regiune. Pe măsură ce Beijingul continuă să își intensifice activitățile militare, spațiul aerian al insulei devine din ce în ce mai des un punct sensibil.

Citeşte şi: Nave de luptă germane traversează Strâmtoarea Taiwan după 22 de ani. China în fierbere

Capacitatea Taiwanului de a urmări și monitoriza aceste incursiuni este esențială pentru strategia sa de apărare.

Utilizând capsula Sniper a avionului F-16, Taiwanul și-a demonstrat în mod eficient capacitatea de a monitoriza și, dacă este necesar, de a aborda aceste aeronave chineze, transmițând un semnal clar Beijingului că orice amenințare la adresa spațiului aerian al Taiwanului va fi urmărită îndeaproape.

VIDEO RĂZBOI Momentul în care un avion F-16 din Taiwan ia la țintă un J-15 al Chinei - Foto: Wikimedia/Al Jazeera English/CC BY-SA 2.0

Întâlnirea este o dovadă a utilizării strategice de către Taiwan, a flotei sale de F-16, care a suferit modernizări semnificative, în ultimii ani.

Modernizare

F-16V, o versiune îmbunătățită a modelului standard F-16, este acum echipat cu sisteme radar moderne, radarul AN/APG-83 AESA și o avionică îmbunătățită. Integrarea acestor sisteme cu capsula Sniper permite Taiwanului să urmărească aeronavele ostile la distanțe mari și să adune informații esențiale.

Aceste capacități sunt vitale în mediul cu mize mari din Strâmtoarea Taiwan, unde tensiunile sunt ridicate și potențialul de conflict este întotdeauna prezent.

În acest caz particular, avionul taiwanez F-16 nu numai că a urmărit mișcările avionului J-15, dar a furnizat și date valoroase privind traiectoria de zbor, viteza și altitudinea acestuia. Deocamdată, taiwanezii şi chinezii îşi analizează reciproc capabilităţile de luptă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te