Președintele Rusiei, Vladimir Putin și-a anunțat „spontan” candidatura la prezidențiale. El a susținut că „avea alte gânduri”. Cine l-a convins?
„Voi candida la funcția de președinte al Federației Ruse”, s-a decis „brusc” Putin.
Artem Zhoga, președintele parlamentului autoproclamatei republici Donețk, i-a cerut să candideze pentru a fi reales.
Putin și-a anunțat „spontan” candidatura la prezidențiale. Cine l-a convins?
Zhoga și-a făcut cererea președintelui în numele „tuturor oamenilor care locuiesc în noile regiuni rusești”, „în numele întregului nostru popor, al întregului Donbas, al țărilor noastre unite”, potrivit Tass.
Putin a recunoscut că s-a gândit mult la decizia de a candida la președinție.
„Ei bine, deocamdată, ai dreptate. Este timpul unei decizii", i-a spus el lui Zhoga.
Actualul mandat al președintelui Vladimir Putin expiră la 7 mai 2024. Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia sunt programate pentru 17 martie. În același timp, Comitetul Central Rus a decis că alegerile vor dura trei zile: în perioada 15-17 martie.
În marginea ceremoniei de marcare a Zilei Eroilor Patriei, care este sărbătorită pe 9 decembrie în Rusia, mai mulți participanți i-au cerut lui Putin să candideze la alegerile din 2024.
Citește și: Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”
„Am avut alte gânduri privind această problemă”, a spus el din nou. "Totuși, înțeleg că nu există altă cale astăzi. De aceea voi candida la prezidențialele din Rusia".
Pentru specialiști, nu există nicio îndoială că momentul anunțului nu a fost spontan, ci coregrafiat cu grijă.
Putin a fost ales președinte al Rusiei în 2000, 2004, 2012 și 2018. Înainte de alegerile din 2012, mandatul prezidențial a fost majorat de la 4 la 6 ani.
După adoptarea amendamentelor la Constituția Federației Ruse în 2020, Putin a primit dreptul de a-și prezenta candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.
Opoziție cu graffiti
Cel mai proeminent opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, tocmai a avut un accident în închisoare.
Citește și: „Profeția” lui Zelenski: „Războiul se va sfârși când Putin va muri”
Grupul său, Fundația Anticorupție, a plasat panouri în orașele rusești cu coduri QR ce duc la site-ul campaniei lor anti-Putin.
Un plan separat al grupului îndeamnă cetățenii ruși să folosească graffiti ca mijloc de a-și arăta opoziția.
Într-o postare online, ce prezintă imagini ale graffiti-urilor din diferite orașe rusești, grupul scrie: „Desenați graffiti. #RussiaWithoutPutin să fie peste tot. Alăturați-vă campaniei”.