VIDEO Primul discurs al lui Joe Biden la Washington, un omagiu adus victimelor COVID-19

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.01.2021 - 08:52
Foto: thenewdaily.com.au

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a adus marţi un omagiu solemn celor 400.000 de victime ale COVID-19 la Memorialul Abraham Lincoln, în cadrul unei scurte ceremonii organizate după sosirea sa la Washington, informează AFP.

SHARE

"Pentru a ne vindeca, trebuie să ne amintim. Uneori este greu să ne amintim, dar aşa ne vindecăm", a spus Biden, care miercuri îi va succeda lui Donald Trump.

"Acesta este motivul pentru care suntem aici astăzi", a adăugat el într-un discurs foarte scurt, în faţa a 400 de lumânări aprinse în memoria victimelor, în jurul bazinului esplanadei National Mall, Lincoln Memorial Reflecting Pool.

Este pentru prima dată când americanii luminează astfel acest faimos bazin în jurul căruia mii de oameni s-au adunat în 1963 pentru a-l asculta pe Martin Luther King pronunţând, pe treptele Memorialului Abraham Lincoln, celebrul său discurs "Am un vis".

Viitorul vicepreşedinte, Kamala Harris a lansat, la fel ca Joe Biden, un mesaj unificator.

"În această seară suntem în doliu şi începem să ne vindecăm împreună", a declarat prima femeie vicepreşedinte şi prima persoană de culoare, de origine indiană, din istoria SUA, care va prelua oficial funcţia miercuri.

"Deşi suntem despărţiţi fizic, noi americanii suntem uniţi în spirit", a adăugat fosta senatoare.

O asistentă medicală, Lori Marie Key, care a îngrijit pacienţi cu COVID-19, a cântat apoi "Amazing Grace" aşa cum a făcut-o în spitalul ei în aprilie, filmată la acea vreme într-o înregistrare video emoţionantă care a făcut înconjurul SUA.

Cântăreaţa de gospel Yolanda Adams a încheiat ceremonia interpretând "Aleluia".

Cardinalul Wilton Gregory, arhiepiscopul Washingtonului, a deschis ceremonia iar clopotele din întreg oraşul au răsunat în omagiul victimelor.

Marţi, SUA au depăşit pragul a 400.000 de persoane decedate din cauza noului coronavirus. Preşedintele ales Joe Biden a făcut din combaterea pandemiei una dintre priorităţile sale de început de mandat, după gestionarea controversată a acestei crize sanitare de către administraţia Trump.

Joe Biden a sosit marţi după-amiază la baza militară Andrews din Washington. Avionul viitorului preşedinte a aterizat la ora 16:00 (21:00 GMT) chiar în momentul în care discursul de adio al lui Donald Trump era difuzat de Casa Albă. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.