VIDEO Preşedintele Zelenski a anunțat că peste 3.000 de persoane au fost evacuate din Mariupol

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.04.2022 - 07:09
Preşedintele Zelenski a anunțat că peste 3.000 de persoane au fost evacuate din Mariupol. / Foto: nationworldnews.com

Peste 3.000 de persoane au fost "salvate" din Mariupol, oraşul din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată în noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite AFP.

SHARE

"Astăzi (vineri) coridoarele umanitare au funcţionat în trei regiuni: Doneţk, Lugansk şi Zaporojie. Am reuşit să salvăm 6.266 de persoane, dintre care 3.071 din Mariupol", a spus preşedintele.

Vineri seara, AFP a observat că aproximativ 30 de autobuze cu persoane evacuate au ajuns în Zaporojie, unele dintre ele transportând persoane care fugiseră pe cont propriu din Mariupol şi au fost preluate ulterior pentru a fi transportate în teritoriul controlat de Kiev. Aceşti locuitori din Mariupol reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi. AFP notează că nu este clar dacă preşedintele Zelenski a făcut referire la aceleaşi persoane, informează Agerpres.

Citește și: Cel puţin 53 de situri UNESCO din Ucraina, avariate de invazia armatei ruse

Locuitorii din Mariupol, evacuați cu circa 30 de autobuze

O coloană de autobuze ce transporta persoane strămutate, inclusiv locuitori ai oraşului-port asediat Mariupol, a sosit vineri seară în Zaporojie, oraş controlat de armata ucraineană, transmite AFP.

Autobuzele transportau locuitori din Mariupol care reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi, potrivit declaraţiilor celor sosiţi şi a afirmaţiilor unor oficiali ucraineni.

Această informaţie a fost confirmată pe Telegram de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

"De astăzi, în timp ce înregistrăm acest clip video, autobuzele sunt deja pe drum, pentru a aduce în siguranţă locuitori din Mariupol, 42 de autobuze", a spus ea.

Citește și: Terasele încălzite sau cu aer condiționat, interzise în Franța, în numele încălzirii globale

AFP a putut observa aproximativ treizeci de autobuze.

"Ştim cât de mult speraţi să fiţi salvaţi. În fiecare zi vom încerca să venim până când veţi avea şansa de a părăsi oraşul şi, cel mai important, de a trăi liniştit", a adăugat vicepremierul ucrainean.

Joi, Irina Vereşciuk a declarat că guvernul ucrainean trimite 45 de autobuze pentru a evacua civili din Mariupol, după ce Moscova a anunţat un armistiţiu.

Comitetul International al Crucii Roşii (CICR), care urma să ia parte la evacuare, a anunţat vineri că echipa sa trimisă la Mariupol a fost nevoită să se întoarcă, evacuarea planificată a miilor de civili din acest oraş-port asediat de forţele ruse fiind imposibilă vineri. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te