VIDEO Ploaia nu i-a oprit pe miile de oameni care au celebrat diversitatea și egalitatea în Taiwan

DE Bianca Iosef | Actualizat: 29.10.2022 - 16:39
Paradă LGBTQ+ -Foto: PEXELSS PHOTOS

Aproximativ 120.000 de persoane, multe purtând steaguri curcubeu, au mărşăluit sâmbătă prin Taipei, capitala Taiwan, pentru a sărbători egalitatea persoanelor LGBTQ+ în cadrul celui mai mare marş Pride din estul Asiei.

SHARE

Taiwanul a legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în 2019, o premieră în Asia, şi se mândreşte cu reputaţia sa de bastion al drepturilor pentru persoanele LGBTQ+ şi al liberalismului.

Pe o vreme ploioasă, străzile din centrul Taipei au devenit neîncăpătoare cu ocazia paradei anuale, ajunsă la cea de-a 20-a ediţie, printre participanţi numărându-se dansatori go-go şi drag queens în camioane colorate, cărora li s-au alăturat mai mulţi înalţi reprezentanţi ai Partidului Democrat Progresist (DPP) aflat la putere.

Citește și: Ministrul Alexandru Rafila: O direcţie de sănătate publică ar trebui condusă de un medic

"Sunt foarte mândră că Taiwanul are Pride-ul său", a declarat Chang Chi, asistentă socială în vârstă de 28 de ani, care a participat la eveniment alături de partenera sa. "Taiwan este primul loc din Asia în care au fost legalizate căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. În multe ţări acest lucru nu este posibil. Taiwanul este un loc în care poţi fi cine eşti", a spus ea.

Citește și: Ciolacu anunță că vor câștiga alegerile din 2024. Vom conduce România cu sau fără PNL

Organizatorii au estimat numărul participanţilor la 120.000, unii dintre aceştia purtând, de asemenea, steaguri şi bannere prin care şi-au arătat sprijinul faţă de Tibet, Hong Kong şi Ucraina.

Preşedintele Tsai Ing-wen a declarat, într-un mesaj de susţinere a marşului Pride postat pe Facebook, că în urmă cu 20 de ani cu greu s-ar fi putut crede că Taiwanul va fi lider al demersului de legalizare a căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în Asia. "În prezent, faptul de a putea decide în privinţa căsătoriei este ceva ce oamenilor li se pare banal", a scris ea.

Evenimentul s-a desfăşurat cu o lună înaintea alegerilor locale din Taiwan, un examen cheie pentru DPP şi principalul partid de opoziţie Kuomintang (KMT) înaintea scrutinelor prezidenţiale şi parlamentare de la începutul anului 2024, notează Reuters.

Fostul vicepreşedinte Chen Chien-jen a condus delegaţia DPP alături de candidatul partidului la primăria Taipei, Chen Shih-chung - care a dirijat lupta Taiwanului împotriva COVID-19 în timpul mandatului său de ministrul al Sănătăţii -, defilând în spatele unui banner pe care scria "democraţia îi sprijină pe homosexuali".

Deschiderea Taiwanului faţă de problemele persoanelor LGBTQ+ se află în contrast marcant cu uriaşa ţară vecină China, care şi-a intensificat presiunea militară pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate asupra insulei.

Relaţiile între persoanele de acelaşi sex nu sunt ilegale în China, însă căsătoriile da, iar guvernul a luat măsuri represive împotriva reprezentării persoanelor LGBTQ+ în media şi pe reţelele sociale, Scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te