VIDEO Peste 4.600 de persoane au fost reținute la protestele anti-război din Rusia

DE Daniel Toșa, Daniel Toșa | 07.03.2022 - 11:22

Peste 4.600 de persoane au fost reținute duminică, în orașe din Rusia, la protestele împotriva operațiunii militare a Moscovei în Ucraina, a anunțat autoritățile ruse.

SHARE

Purtătoare de cuvânt a poliției a declarat că 1.700 de persoane au fost reținute la Moscova, după ce aproximativ 2.500 au participat la un "protest nesancționat", în timp ce 750 au fost reținute la un miting mai mic, de aproximativ 1.500 de persoane, în al doilea oraș ca mărime, Sankt Petersburg, au relatat agențiile de presă rusești.

OVD-Info, care monitorizează reținerile la protestele opoziției, a estimat la 4.644 de persoane reținute în 65 de orașe din Rusia.

Acesta a declarat că poliția a folosit electroșocuri asupra protestatarilor.

De asemenea, a postat pe serviciul de mesagerie Telegram fotografii și videoclipuri ale martorilor care arată polițiștii antirevoltă lovind protestatari cu bastoane și manifestanți cu sângele curgându-le pe față.

Un rus în vârstă înconjurat de poliția antirevoltă din Ekaterinburg îndeamnă trecătorii să protesteze.

Memorial, cel mai proeminent grup de apărare a drepturilor din Rusia, a declarat că unul dintre activiștii săi de frunte, Oleg Orlov, a fost reținut în piața Manejnaya din capitală în timp ce ținea o pancartă.

Svetlana Gannushkina, o altă militantă veterană pentru drepturi, care a fost prezentată ca o potențială laureată a Premiului Nobel, a fost reținută la Moscova în ziua în care a împlinit 80 de ani.

O dubă a poliției care transporta un grup de deținuți la o secție de poliție s-a răsturnat într-un accident rutier, rănind nouă persoane, dintre care șase membri ai publicului, a anunțat poliția orașului.

În cel de-al doilea oraș ca mărime, Sankt Petersburg, cu un număr mare de polițiști antirevoltă au patrulat în fața Gostiny Dvor, o clădire din centrul orașului unde se adună de obicei protestatarii.

Aceste proteste au avut loc după ce sute de persoane au fost reținute la demonstrații mai la est, cum ar fi în orașul siberian Novosibirsk și în Ekaterinburg, în Urali.

Vineri, poliția rusă avertizase că toate încercările de a organiza demonstrații ilegale duminică vor fi "imediat reprimate", iar organizatorii și participanții vor fi acuzați.

Ultimele rețineri au ridicat numărul total de manifestanți reținuți la peste 10.000 de la 24 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina pentru a desfășura o "operațiune specială".

În ciuda represiunii oficiale a demonstrațiilor și a protestatarilor care riscă pedepse cu închisoarea, de atunci au avut loc zilnic proteste.

Vineri, criticul Kremlinului încarcerat Alexei Navalny i-a îndemnat pe susținători să organizeze proteste duminică "în toate piețele centrale din Rusia și din întreaga lume".

El a cerut rușilor să organizeze proteste zilnice, spunând că nu ar trebui să devină o "națiune de lași speriați".

Vineri, Putin a promulgat un proiect de lege care introduce pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru publicarea de "știri false" despre armata rusă.

Poliția din regiunea Kemerovo din Urali a amendat un bărbat cu 60.000 de ruble (624 de dolari) pentru că a chemat oamenii să manifesteze împotriva "operațiunii speciale de demilitarizare a Ucrainei", a raportat agenția de știri de stat RIA Novosti, spunând că aceasta a fost prima utilizare cunoscută a noii legislații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te