VIDEO Oferta serviciilor secrete ucrainene pentru Moldova: Soldații ruși izgoniți din Transnistria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.07.2022 - 20:57
Militari transnistreni de „ziua independenței” republicii separatiste/foto: profimedia
Militari transnistreni de „ziua independenței” republicii separatiste/foto: profimedia

Șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirill Budanov, a declarat că serviciile speciale sunt gata să ajute Moldova să scape de militarii ruși din așa-numita Republică Transnistria.

SHARE

Budanov a subliniat că sprijină pe deplin Moldova în efortul de a expulza militarii ruși de pe teritoriul său.

Încă din luna mai, The Times, citând surse din serviciile secrete ucrainene, scria că Rusia are un plan de a invada Moldova. Aterizarea trupelor aeropurtate ar trebui să aibă loc pe aerodromul de la Tiraspol, iar militarii ruși vor fi livrați din Crimeea. Abia după aceea,  Kremlinul ar urma să anunțe recunoașterea independenței Transnistriei.

Republica separatistă și-a anunțat deja planurile de a deveni parte a Rusiei. Cel ce se ocupă de Afacerile Externe ale Transnistriei, Vitali Ignatiev, a declarat la 22 iulie că astfel de planuri sunt rezultate din referendumul din 17 septembrie 2006, care au indicat clar că populația dorește independența republicii transnistrene cu aderarea liberă ulterioară la Federația Rusă.

Referendumul nu are nicio valabilitate, iar Moldova a cerut Kremlinului să retragă contingentul rusesc de „menținere a păcii” din Transnistria. Rusia, care nu recunoaște independența Transnistriei, insistă totuși că dorința „poporului” de a deveni parte a Federației Ruse ar trebui să fie luată în considerare în mod serios.

Citește și

VIDEO Ucrainenii își botează copiii Bayraktar și Javelina, după armele folosite contra armatei ruse

MAE reacționează la demersul lui Medvedev de a atribui teritorii din Ucraina în România

Lucrurile nu au mers mai departe oficial, însă au existat tot felul de provocări menite să atragă Moldova în războiul dntre Ucraina și Rusia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și serviciile sale de informații au avut date despre un atac plănuit din Transnistria asupra teritoriilor ucrainene, pe care l-au catalogat din start ca „o sinucidere”.

În cea mai mare lățime, „statul” are puțin peste 25 de kilometri. Deci, un eventual atac plănuit de ruși de pe teritoriul transnistrean e socotit de ucraineni „o palmă, la care se va răspunde cu o explozie decisivă”.

Practic, potrivit serviciilor secrete ale armatei ucrainene, „nu există niciun loc în Transnistria care să nu poată fi lovit cu o rachetă Grad distrugătoare".

Însă, serviciile secrete ucrainene atrag atenția că orice indiciu al unui atac transnistrean are scopul de a diviza forțele ucrainene, îndepărtându-le de pe pozițiile actuale.

Acesta este motivul pentru care Zelenski a îndemnat să nu se dea curs provocărilor în regiune, pentru că deocamdată nu există niciun motiv serios să se adauge un alt front de război.

Mai ales acum, când ofensiva rusă bate pasul pe loc și rușii nu dau semne că pot păstra cuceririle, fiind supuși zi de zi unei contraofensive ucrainene.

Însă, în desfășurarea acestui război, ar putea veni și momentul când trupele ruse din Transnistria, puține la număr, să fie „ajutate” să se retragă. Rusiei îi trebuie Transnistria pe frontul său sudic, dacă va cuceri și portul Odesa - un obiectiv căreia i se opune armata ucraineană dotată cu arme performante, inclusiv rachete antinavă.

Transnistria ar deveni, dacă Rusia ar cuceri Odesa, probabil cea mai vestică margine a Federației. Până atunci însă, rămâne cu un statut incert și riscant.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te