MAE reacționează la demersul lui Medvedev de a atribui teritorii din Ucraina în România

DE Bianca Iosef | Actualizat: 28.07.2022 - 21:30
Medvedev- /FOTO: Tass.com

MAE a respins ''ferm'', joi, demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare "o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei, României".

SHARE

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, "astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei".

Citește și: VIDEO Ucrainenii își botează copiii Bayraktar și Javelina, după armele folosite contra armatei ruse

"Astfel de aşa-zise 'propuneri' şi 'analize' care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli", a transmis MAE.

Ministerul a reafirmat sprijinul "deplin" al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi a reiterat condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

Citește și: VIDEO Submarinele suedeze A26 în valoare de 2 miliarde $ pot deveni „coșmarul” lui Putin

"România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional", a subliniat MAE.

Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a publicat pe contul său din Telegram o hartă a Europei, unde cea mai mare parte a Ucrainei aparţine altor state, a relatat publicaţia rusă Vedomosti.

În postarea sa, Medvedev susţine că ar exista analişti occidentali - fără a-i nominaliza - care ar vedea în acest fel viitorul stat ucrainean, notează cotidianul citat.

Pe una din hărţile publicate de fostul preşedinte rus, şapte regiuni ucrainene sunt trecute la Polonia, una la Ungaria, două la România şi 13 regiuni plus Peninsula Crimeea la Rusia.

Astfel, Ucraina ar rămâne doar cu regiunea Kiev, conform hărţii publicate de Medvedev în ziua în care Ucraina sărbătoreşte, pentru prima oară, Ziua statalităţii, potrivit Agerpres.  

Potrivit unui alt articol Newsweek România, Vicepreședintele rus al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a publicat o hartă în care Ucraina este împărțită în părți, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României.

Pe această hartă, numai regiunea Kiev este etichetată drept Ucraina. Medvedev a făcut o afirmație nesusținută că această hartă a fost creată de unii analiști occidentali, dar nu le-a numit.

Citește articolul complet AICI. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te