VIDEO O țară cumpără 26 nave de război să nu fie înghițită de China și Rusia. Preț: 11.000.000.000 $

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 20.02.2024 - 15:55

Australia a elaborat un plan de investiții pentru Apărare a cărui valoare va ajunge la 11,1 miliarde de dolari australieni.

SHARE

Australia a anunțat marți că va mai mult decât dubla flota de nave de luptă de suprafață a Marinei Regale Australiene, cheltuind 11,1 miliarde de dolari australieni (aproximativ 7,25 miliarde de dolari, 6,7 miliarde de euro) în următorul deceniu.

În cadrul acestui plan, Australia își va mări flota actuală de nave de război pregătite pentru luptă de la 11 la 26, alături de 25 de nave de război minore care să contribuie la operațiunile civile de securitate maritimă.

"Este cea mai mare flotă pe care o vom avea de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat ministrul Apărării, Richard Marles.

VIDEO O țară cumpără 26 nave de război să nu fie înghițită de China și Rusia. Preț: 11.000.000.000 $

Îngrijorări legate de China și Rusia
Canberra caută de ani de zile să își consolideze capacitățile de apărare navală o creștere masivă a puterii de foc a rivalilor China și Rusia.

Revizuirea strategică 2023 a Australiei a declarat că competiția dintre SUA și China definește regiunea Pacificului, ceea ce duce la "potențial de conflict".

Citeşte şi: 400.000.000 lei din pensiile românilor sunt blocați în „Banca spionilor ruși”, sancționată de SUA

Ceea ce este extrem de important de înțeles este că, în timp ce privim înainte, cu o lume incertă în ceea ce privește competiția marilor puteri, la mijlocul anilor 2030 vom avea o capacitate radical diferită de cea pe care o avem acum", a declarat ministrul apărării.

"Pentru asta planificăm și asta construim", a adăugat Marles.

În 2021, Australia a anunțat că intenționează să cumpere cel puțin trei submarine cu propulsie nucleară proiectate de SUA, ca parte a pactului de securitate AUKUS încheiat cu Washington și Londra.

Ce știm despre planul Australiei de a cumpăra noi nave de război?

Australia va primi șase fregate din clasa Hunter, 11 fregate de uz general, trei distrugătoare de război aerian și șase nave de război de suprafață de ultimă generație care nu trebuie să fie dotate cu echipaj.

În cadrul acestui plan, Australia ar urma să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 2,4% din PIB până la mijlocul anilor 2030, față de 2,1% cât se așteaptă în prezent.

Citeşte şi: EXCLUSIV România a ieșit din două dintre „băncile lui Putin” în 464 zile. De ce a rămas în a treia

"Această decizie pe care o luăm acum prevede o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare... și este necesară, având în vedere complexitatea circumstanțelor strategice cu care se confruntă țara noastră", a declarat Marles.

Unele dintre nave vor fi construite în Adelaide, asigurând peste 3.000 de locuri de muncă, dar altele vor fi obținute din proiecte americane, iar un proiect încă nehotărât va proveni din Spania, Germania, Coreea de Sud sau Japonia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te