Invitații și vorbitorii au fost evacuați din amfiteatru.
Atacatorul se află în prezent în custodie, iar Rushdie primește îngrijiri medicale, potrivit rapoartelor.
Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulți musulmani o consideră blasfemiatoare. Un an mai târziu, liderul iranian ayatollahul Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.
Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, la presiunile externe, dar poziția anti-Rushdie a persistat.
Pe capul lui Rushdie exista o recompensă de aproape 3 milioane de dolari.
În 2012, o fundație religioasă iraniană semioficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.
Rushdie a respins această amenințare la momentul respectiv, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesați de recompensă.
În acel an, Rushdie a publicat o carte de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa. Titlul provine de la pseudonimul pe care Rushdie l-a folosit în timp ce se ascundea.
Rushdie s-a făcut remarcat cu romanul „Midnight's Children”, câștigător al premiului Booker în 1981, dar numele său a devenit cunoscut în întreaga lume după „Versetele satanice”.
Instituția Chautauqua, situată în partea rurală din New York, este cunoscută pentru seria de conferințe pe timpul verii. Rushdie a mai vorbit acolo și înainte.
Rushdie a fost ales membru al Societății Regale de Literatură în 1983. În 1999, Guvernul francez l-a numit Commandeur of l'Ordre des Arts et des Lettres.
În 2007 a primit titlul de Cavaler pentru contribuțiile sale la literatură. A fost plasat pe locul 13 pe lista celor mai buni 50 de autori britanici din 1945 încoace, întocmită de The Times în 2008.
Rushdie locuiește în SUA din anul 2000. În 2015, Institutul de Jurnalism Arthur L. Carter al Universității din New York l-a desemnat „scriitor distins în rezidență”.
Anterior, a predat la Universitatea Emory. Academia Americană de Arte și Litere l-a ales membru.
Ca răspuns la vâlva din jurul romanului „The Satanic Verses”, a lansat „Joseph Anton: A Memoir” în 2012, care este o relatare a vieții sale.