VIDEO Noua rachetă PrSM, mai tare ca HIMARS bagă spaima în Rusia. Distruge ținte la 650 de km

DE Daniel Toșa | 08.08.2022 - 08:32

SUA au anunțat că au dezvoltat o nouă armă de mare precizie care atinge ținte aflate la 650 de km distanță. De două ori mari mari ca HIMARS-ul care face deja ravagii printre pozițiile ruse în Ucraina. Precision Strike Missile (PrSM) poate lovi ținte aflate în mișcare.

SHARE

Armata SUA a anunțat o actualizare a progresului rachetei Precision Strike Missile (PrSM). Două PrSM-uri sunt montate pe un lansator de camion M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) 6x6 FMTV pentru o rază de acțiune mai mare decât cea a celor șase rachete tipice HIMARS. Unul dintre cele mai mari avantaje ale PrSM este că poate lovi ținte terestre și maritime în mișcare, folosind un detector multimodal. Echipa de focuri de precizie cu rază lungă de acțiune (LRPF) a armatei americane a răspuns.

Lockheed Martin PrSM are o rază de acțiune obiectivă cuprinsă între 60 și 650 de kilometri (37 și 403 mile), iar două PrSM pot încăpea în interiorul unui M142 High-Mobility Artillery Rocket System HIMARS, dublu față de MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS), acesta din urmă având o rază de acțiune de 190 de mile (305 kilometri).

Citește și: VIDEO Șoferul autocarului, depășiri la limită în coloană, înainte de accidentul cu 4 morți

Potrivit Asociației Armatei Statelor Unite (AUSA), "PrSM este o rachetă ghidată suprafață-suprafață, pentru toate condițiile meteorologice, cu lovituri de precizie, lansată atât de pe sistemul de rachete cu lansare multiplă M270A1 (MLRS), cât și de pe sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată M142 (HIMARS).

Ca înlocuitor al sistemului de rachete tactice ale armatei MGM-140 (ATACMS), PrSM dublează rata de tragere actuală a ATACMS cu două rachete pe capsulă de lansare. Acesta este conceput pentru a ataca sistemele de apărare antiaeriană amenințătoare, lansatoarele de rachete, nodurile de comandă și control (C2), zonele de adunare/staționare a trupelor și țintele cu randament ridicat pe tot câmpul de luptă la distanțe de peste 500 de kilometri."

Citește și: VIDEO Spionajul britanic: Putin comasează din nou forțe masive. Ucrainenii lovesc convoiul

U.S. Army LRPF: "PrSM Increment 1 a demonstrat în mod constant capacitatea sa de a avea efecte mult peste 400 km. Racheta de căutare a coordonatelor va reprezenta o creștere semnificativă a razei de acțiune și a eficacității față de munițiile ATACMS actuale."

Deși PrSM este dezvoltat de echipa LRPF a armatei americane, Corpul pușcașilor marini al SUA (USMC) utilizează, de asemenea, M142 HIMARS, astfel încât existența unor PrSM cu capabilități de rachete antirachetă terestre (LBASM) reprezintă o schimbare uriașă a jocului și un multiplicator de forță pentru Corpul pușcașilor marini.

Lansatorul HIMARS se poate roti la 90 de grade față de axa centrală pentru a ținti amenințările de pe ambele părți ale camionului FMTV, iar M142 HIMARS cu echipaj uman poate fi echipat cu o mitralieră medie M240 de 7,62 mm cu braț oscilant pe acoperiș pentru apărare apropiată și punctuală.

PrSM pe HIMARS poate funcționa în tandem cu noul Sistem de Interdicție a navelor expediționare marine expediționare ale Marinei Militare (NMESIS). NMESIS transportă două rachete de atac naval (NSM) invizibile de 100 de mile nautice (114 mile/185 kilometri) pe un camion 4×4 Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) fără echipaj uman, care poate fi încărcat cu un elicopter USMC CH-53K "King Stallion" pentru condiții de teren mai austere, mobilitate și flexibilitate. M142 HIMARS (și AML fără pilot) poate fi transportat intern prin intermediul aeronavei militare de marfă KC-130J "Hercules" a Marinei și, prin urmare, necesită o pistă de aterizare, potrivit navalnews.

Combinate, NMESIS cu NSM și HIMARS cu PrSM pot constitui baza fundamentală pentru disuasiunea LBASM a USMC. (De asemenea, rețineți că M142 HIMARS poate fi echipat și cu suporturi speciale pentru rachete AIM-120 AMRAAM pentru o opțiune de apărare aeriană cu rachete sol-aer frontale, dar USMC nu a pus încă în practică această opțiune, deși a avut loc un test de tragere a unui AIM-120 de pe un HIMARS în martie 2009).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te