VIDEO Nava de asalt rusă Cesar Kunikov, scufundată în Marea Neagră după un atac cu drone MĂGURA V5

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.02.2024 - 14:15
Nava de asalt rusă Cesar Kunikov, scufundată în Marea Neagră după un atac cu drone MĂGURA V5 - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Nava de asalt rusă Cesar Kunikov a fost lovită și scufundată în Marea Neagră în cadrul unei operațiuni speciale, în care s-au folosit drone marine Măgura V5 construite în Ucraina, care au făcut numeroase victime în flota de război a Rusiei.

SHARE

Serviciile de informații militare ucrainene au dezvăluit cum a decurs operațiunea specială de eliminare a navei de asalt rusească Cesar Kunikov în Marea Neagră, din dimineața zilei de 14 februarie.

Nava de asalt rusă Cesar Kunikov, scufundată în Marea Neagră după un atac cu drone MĂGURA V5

Atacul dronelor marine Măgura V5 a avut loc în această dimineață în largul costelor Crimeei.

Cu puțin timp înainte de publicare, Statul Major General a confirmat scufundarea navei rusești, declarând: "Forțele Armate ale Ucrainei (AFU), împreună cu unități ale HUR, au distrus o navă de debarcare mare a ocupanților - Cesar Kunikov. În momentul atacului, aceasta se afla în apele teritoriale în apropiere de Alupka".

Ministerul rus al Apărării a susținut că, în dimineața de dinaintea zorilor zilei de 14 februarie, forțele de apărare aeriană au interceptat și distrus șase drone în apele Mării Negre.

Rapoarte de pe canalul de Telegram Krimski Veter (Vântul Crimeii n.red) au indicat că s-au auzit mai multe explozii în apropierea coastei Crimeii ocupate, cu fum vizibil în mare. La momentul atacului, în zona Crimeei se aflau mai multe nave însoțite și de un submarin.

Locuitorii din sudul Crimeei au raportat, de asemenea, prezența unui elicopter rusesc Ka-27 în apropierea satului Foros, folosit de obicei pentru operațiuni de căutare și salvare.

Nava rusească Cesar Kunikov a mai fost atacată și în 2022

Anterior, nava Cesar Kunikov fusese atacată în Berdyansk la sfârșitul lunii martie 2022. Statul Major General a raportat că nava mare de asalt amfibiu Saratov a fost distrusă în zona operațională Azov în timpul unui atac asupra portului Berdyansk, ocupat de Rusia.

În urma acestui atac, marile nave amfibii Cesar Kunikov și Novocherkask au suferit avarii, ceea ce le-a făcut incapabile să îndeplinească misiuni de luptă pentru o perioadă prelungită.

Dezvoltat în Ucraina, vehiculul de suprafață fără pilot la bord (USV) MAGURA V5 se mândrește cu versatilitatea în operațiunile maritime, inclusiv în misiuni de supraveghere, recunoaștere, patrulare și luptă.

Măsurând 5,5 metri în lungime și 1,5 metri în lățime, se mândrește cu o viteză de croazieră de 22 de noduri (40,7 kilometri pe oră) și o viteză maximă de 42 de noduri (77,8 kilometri pe oră), cu o autonomie de aproximativ 833 de kilometri.

SpecialTechnoExport și dezvoltatorii săi au evidențiat caracterul său accesibil și caracteristica de control fără echipaj uman, minimizând cerințele de resurse umane și riscurile în medii dificile, în cadrul Expoziției Internaționale a Industriei de Apărare din iulie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te