VIDEO Războiul care spulberă destine. Anastasia: Iubitul meu este pe front. Mă tem pentru viața lui

DE Remus Cernea | Actualizat: 25.02.2023 - 09:40

La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, războiul nu a distrus doar clădiri, drumuri, ci și vieți și vise. Newsweek vă prezintă povestea a doi tineri ucraineni care păreau că au lumea înainte. Războiul i-a despărțit, tânărul luptând pe front.

SHARE

Invazia din 24 februarie 2022 a generat noi obiective în Europa și în alianța militară occidentală condusă de SUA. A schimbat economia mondială și a forțat o nouă realitate energetică în Europa.

A provocat cea mai mare și mai rapidă deplasare de oameni din ultimele decenii. A început chiar să influențeze gândirea geopolitică în jurul unor evenimente care încă nu au avut loc.

Citește și: Un an de război. Cum s-a schimbat irevocabil lumea în anul de la invazia Rusiei în Ucraina

Războiul care a frânt destine

Dar, războiul a schimbat complet viața a peste 40 de milioane de oameni care trăiesc în Ucraina.

Povestea celor doi tineri, înregistrată în decembrie anul trecut, pe care o veți afla în clip este impresionantă și inspirațională, reprezentând încă un exemplu al acestui spirit extraordinar de rezistență de care dau dovadă ucrainenii în condițiile dure ale războiului declanșat de tiranul de la Moscova.

Iată ce ne-a spus Anastasia: 

“Numele meu este Anastasia, am 25 de ani și sunt Project Manager într-o instituție culturală numită ‘Ukrainian House’. Este chiar aici (arată spre clădire). Iubitul meu (foto jos)  este soldat și se află lângă Bakhmut acum. Acest război ne-a schimbat mult viața pentru că aveam multe planuri de a ne schimba viața într-un mod mai bun. Aveam planuri pentru noi locuri de muncă, planuri pentru familia noastră, pentru studiile noastre.

Dar acest război ne-a prins într-o capcană și ne-a adus în punctul în care iubitul meu a trebuit să meargă pe front. Pentru că era soldat. Nu a luat parte la război înainte, dar avea pregătire militară, iar aceasta este datoria lui să meargă să-și apere țara. I-am spus că da, înțeleg, și că toată lumea din Ucraina trebuie să își asume propriile responsabilități.

Acum cred că războiul a devenit viața noastră de fiecare zi. Este deja o rutină. Uneori nu mă simt în siguranță, și doresc ca iubitul meu să fie aici, lângă mine. Uneori mă tem pentru viața lui, dar știu că împreună cu el și cu Ucraina vom învinge în acest război pentru că toată lumea face ceva pentru asta: să transformăm acest vis într-o realitate!

Despre război toată lumea credea că el nu se va întâmpla. Părea ca o fantezie. Însă în fiecare dimineață când mă trezesc realizez că este război, dar nu mă simt rău.

Citește și: Firma ce va arhiva documente pentru Ministerul de Finanțe, contracte și cu STS, SPP sau UM02499

Cred că războiul îmi oferă un motiv în plus pentru a deveni o persoană și mai bună. Pentru a fi mai independentă în propria mea viață, în propria mea țară. Și cred că acest sentiment este foarte comun în fiecare familie ucraineană, în fiecare ucrainean.

Această dorință de independență este în sângele nostru. Au fost momente foarte dificile în istoria noastră dar, de fiecare dată când ceva este foarte rău, spiritul ucrainean iese la suprafață și ne oferă această putere de rezistență. Și cred că ucrainenii și oamenii din întreaga lume care ne susțin, împreună vom schimba această lume într-una mai bună. Vor fi mai multe lucruri bune. 

Sper ca oamenii din întreaga lume să înțeleagă că în acest război nu este vorba doar despre Ucraina. Ucraina este actorul principal acum, dar nu am fi atât de puternici fără sprijinul lumii. Și cred că asta este o luptă la nivel global între rău și bine.

Este ca un test pentru umanitate, pentru pacea lumii, pentru responsabilitatea noastră în această viață. Și cred că războiul, desigur, este un lucru foarte rău, dar este, în același timp, un motiv foarte bun pentru a înțelege ce nu a fost în regulă și cum ne-am putea schimba.

Eu și iubitul meu am realizat asta: că nu am făcut până acum ceva foarte bun cu viețile noastre, nu în sensul pe care ni l-am fi dorit, dar acum avem o șansă. Avem o ‘tabula rasa’ și putem face din nou totul de la început, iar acesta este un sentiment foarte încurajator.”

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te