VIDEO Legea ce interzice avorturile inflamează SUA. Harris: „Drepturile femeilor sunt atacate”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.05.2022 - 18:20

Un proiect de lege ce cumulează opinii privind permisiunea avorturilor, studiat de Curtea Supremă a SUA, a ajuns în presă și a inflamat întreaga Americă. Proteste masive pro și antiavort sunt așteptate să aibă loc în tote statele. Kamala Harris susține dreptul la avort.

SHARE

Dacă va ajunge lege, ar fi interzis dreptului constituțional la avort, iar clinicile de profil din jumătate din statele americane ar fi închise.

Aparent, Curtea Supremă ar vrea să inverseze cazul de referință din 1973, „Roe v. Wade”, care a legalizat avortul la nivel național.

Proiectul, publicat luni seara de Politico, conține 98 de pagini de opinii pe marginea cauzelor care au dus la legalizarea avortului în SUA.

Dacă decizia rămâne așa cum este scrisă, ar anula și „Planned Parenthood v. Casey”, o decizie din 1992 ce protejează serviciile medicale legate de avort, deși permite statelor să adauge unele limitări.

Mai multe organizații pro și antiavort au organizat proteste în masă.

Grupul național Women's March a cerut susținătorilor să organizeze mitinguri în toată țara, inclusiv în fața instituțiilor federale.

Citește și

Curtea Supremă a Statelor Unite a confirmat că va elimina dreptul la avort

Undă de șoc în America: Curtea Supremă a SUA se pregăteşte să anuleze dreptul la avort

Women's March și-a îndemnat susținătorii să manifeste în orașele natale, la aceeași oră, la tribunalele federale, instituțiile federale, primăriile sau piețele orașelor pentru a apăra dreptul la avort.

Într-o declarație lansată luni seara seara, grupul s-a angajat „să apare și să continue să apere în acțiuni din ce în ce mai mari în zilele, săptămânile și lunile următoare” dreptul la avort.

Va fi lege sau este doar manipulare electorală

Analiștii politici consideră că scurgerea în presă a proiectului de lege a apărut nu întâmplător în prima zi a sezonului alegerilor primare - procesul prin care alegătorii își pot indica preferința pentru candidatul partidului lor - din Ohio și că totul este o „manipulare electorală”.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat că republicanii „încearcă să transforme în armă folosirea legii” împotriva femeilor.

„Drepturile femeilor în America sunt atacate. Roe v. Wade, în puterea sa, a protejat dreptul unei femei, dreptul ei de a lua decizii cu privire la propriul ei corp timp de aproape jumătate de secol. Dacă instanța anulează Roe v. Wade, va fi un atac direct asupra libertății, asupra dreptului fundamental la autodeterminare la care au dreptul toți americanii”, a spus Harris.

„Femeile din aproape jumătate din țară și-ar vedea accesul foarte limitat la avort. În 13 state, femeile ar putea pierde accesul la avort imediat. Acei lideri republicani care încearcă să transforme în arme folosirea legii împotriva femeilor... cum îndrăznesc! Cum îndrăznesc să spună unei femei ce poate face și ce nu poate face cu propriul ei corp! Cum îndrăznesc ei! Cum îndrăznesc să încerce să o oprească să-și determine propriul viitor! Cum îndrăznesc să încerce să le refuze femeilor drepturile și libertățile!"

Proiectul de aviz a fost redactat în februarie și, după cum este scris, ar da statelor puterea de a decide legalitatea avortului. Jumătate dintre state, în mare parte în sudul și vestul central, vor interzice rapid avortul.

„Ciorna” ajunsă în presă a determinat oamenii să ia măsuri imediat.

State cu tendință democrată precum New York, California și Illinois se grăbesc să adopte legi care să protejeze accesul la avort, atât pentru rezidenții lor, cât și pentru persoanele care provin din afara statului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te