VIDEO ISW: Rusia a pierdut jumătate din tancurile pe care le-a trimis la război în Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.02.2023 - 20:19
VIDEO ISW: Rusia a pierdut jumătate din tancurile pe care le-a trimis la război în Ucraina - FOTO: Profimedia

Rusia a pierdut probabil jumătate din tancurile pe care le-a desfășurat în invazia la scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit unei evaluări al Institutului pentru Studiul Războiului.

SHARE

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul la Washington, a notat în evaluarea sa zilnică a conflictului că, la 9 februarie, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a vizitat o fabrică de tancuri din regiunea Omsk și a subliniat necesitatea ca Rusia să își intensifice producția de tancuri moderne.

Încă din mai 2022 circulau rapoarte potrivit cărora Rusia pierdea un număr semnificativ de tancuri în conflict și că Moscova a mutat tancuri T-62 vechi de 50 de ani din "depozitele de adâncime" pentru a fi utilizate de Gruparea de forțe din sud.

Grupul de reflecție a observat că grupul olandez de surse deschise Oryx a raportat că forțele rusești au pierdut, pe parcursul războiului, 1.012 tancuri distruse în Ucraina, cu alte 546 de tancuri capturate de forțele ucrainene.

Aceste pierderi combinate reprezintă aproximativ jumătate din tancurile pe care forțele rusești le-au angajat în Ucraina la începutul invaziei, a afirmat ISW, citând datele Oryx.

Citește și: VIDEO România, pe cale de a achiziționa obuziere K-9 Thunder din Coreea de Sud

"Armata rusă trebuie să refacă rapid aceste pierderi de tancuri pentru a menține capacitatea de a desfășura un război de manevră mecanizat pe scară largă înaintea unui ritm probabil crescut al operațiunilor ofensive în estul Ucrainei".

Evaluarea vine în contextul în care Ucraina urmează să primească zeci de tancuri noi și puternice de la aliații occidentali în următoarele luni, inclusiv 31 de tancuri M1 Abrams de la SUA.

"Medvedev și-a încadrat probabil apelurile sale pentru creșterea producției ca răspuns la asistența militară occidentală pentru a ascunde faptul că pierderile substanțiale de echipamente militare determină nevoia de creștere a producției", a declarat ISW.

Citește și: VIDEO SUA trimit Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 150 de km. Pot fi lansate de pe HIMARS

Joi, Serhiy Haidai, care este șeful administrației militaro-civile regionale Luhansk, a declarat că Ucraina a distrus un vehicul de luptă rusesc de tip tanc-sprijin Terminator în apropiere de orașul Kreminna, în estul regiunii ucrainene Luhansk.

Iar într-o încercare eșuată de a cuceri orașul Vuhledar din estul Ucrainei, se crede că forțele ruse au pierdut zeci de vehicule blindate, a evaluat vineri Ministerul britanic al Apărării.

Denis Pușilin, liderul rus din autoproclamata Republică Populară Donețk, a declarat că capturarea regiunii Vuhledar va schimba jocul pentru eforturile de război ale Rusiei. "Preluarea controlului asupra acestei așezări va oferi trupelor noastre acces la direcțiile Krasnoarmiysk (Pokrovsk) și Kurakhovskoye", a declarat el luna trecută pentru agenția de știri de stat RIA Novosti.

"Trupele rusești au fugit probabil și au abandonat cel puțin 30 de vehicule blindate, în mare parte intacte, într-un singur incident după un asalt eșuat", a declarat ministerul într-o evaluare zilnică a conflictului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te