VIDEO Iranul amenință că doboară elicopterele navelor de război americane în Ormuz

DE Adina Mutăr | 24.08.2023 - 17:34
Iranul amenință că doboară elicopterele navelor de război americane în strâmtoarea Ormuz - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Iranul amenință că doboară elicopterele navelor de război americane în Ormuz, într-un video publicat de Gărzile revoluționare IRGC. „Executați ordinul meu sau deschidem focul”, spune un căpitan IRGC.

SHARE

Iranul amenință că doboară elicopterele navelor de război americane în Hormuz, pe motiv că acestea intră în spațiul aerian al apelor teritoriale iraniene.

Grupul de nave american ce tranzita strâmtoarea Ormuz și-a urmat cursul normal.

Iranul amenință că doboară elicopterele navelor de război americane în Ormuz

Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran se laudă în postare că a amenințat că va deschide focul asupra elicopterelor unui grup de nave de război americane, iar acestea s-au executat și au aterizat pe poravion.

Marina americană a declarat pentru The War Zone că niciun elicopter american nu s-a întors la nave în timpul misiunii de sprijin al tranzitului, decât dacă a fost necesară realimentarea.

Iranul a publicat prin agenția de știri Tasnim imagini cu una dintre noile nave, Shahid Mahdavi, și alte nave, susținute de drone ce zboară foarte aproape de contingentul naval american în momentul în care acesta a trecut prin Golful Persic, la 17 august.

În imaginile și videoclipurile iraniene sunt vizibile doar nava de asalt amfibie a marinei americane USS Bataan și distrugătorul clasa Arleigh Burke USS Thomas Hudner., dar serviciul de presă al US Navy USNI News a raportat că nava de război amfibie din clasa Harpers Ferry, USS Carter Hall, a navigat de asemenea prin strâmtoarea Hormuz la 17 august. 

A fost un convoi de nave de război puternice, pe lângă care navele IRGC păreau niște bărcuțe.

La un moment dat în clipurile video iraniene, un căpitan IRGC-N poate fi auzit interpelând convoiul american în limba engleză, la care i se răspunde:

„Aceasta este o navă de război a coaliției. Sunt angajat în tranzit în conformitate cu dreptul internațional. Terminat.”

„Elicopterele voastre se află în vecinătatea navei mele și uneori intră deasupra apelor teritoriale iraniene”, se aude din nou membrul IRGC-N.

„Vă sfătuiesc să le luați înapoi pe navă, să nu intrați în apele teritoriale iraniene. Dacă nu respectați ordinul meu, vom deschide focul asupra elicopterelor voastre. Terminat."

Citește și: VIDEO: Nave de război iraniene au vrut să sechestreze două petroliere. Au fugit de Flota a V-a SUA

Nu i s-a mai răspuns. Strâmtoarea Ormuz este atât de îngustă încât o mare parte se află în apele teritoriale aparținând fie Iranului, fie Omanului.

În timpul tranzitului de rutină în Golful Persic, navale americane folosesc aceeași bandă ca și navele comerciale, ce trece prin apele iraniene, în conformitate cu regulile internaționale de „trecere nevinovată”, care permit navelor de război dintr-o țară să navigheze prin teritoriul maritim al alteia cu anumite restricții.

Bataan și Carter Hall au sosit în regiune la începutul acestei luni împreună cu nave din cel de-al 26-lea Grup Expediționar Marin (MEU).

Citește și: Emiratele se retrag din Forța maritimă comună. „SUA n-au ripostat când Iranul ne-a capturat navele”

Aceasta include o componentă aeriană cu avioane de asalt AV-8B Harrier, MV-22 Osprey, elicoptere de transport greu CH-53E Super Stallion, elicoptere de atac AH-1Z Viper și elicoptere utilitare armate UH-1Y Venom.

Forța navală completă a SUA include și elicoptere MH-60 Seahawk.

Imaginile iraniene arată că cel puțin un AH-1Z, UH-1Y și MH-60 au fost în aer pentru o perioadă în timpul tranzitului.

Acest lucru este tipic pentru măsurile de protecție a forțelor americane pentru navele care se deplasează prin strâmtoarea Ormuz, care include și personal de pe punți ce utilizează diverse sisteme de arme, inclusiv rachete sol-aer Stinger, sisteme de apărare aeriană (MANPADS).

Nu există nimic în clipurile video iraniene care să confirme afirmația că  elicopterele americane au aterizat înapoi pe USS Bataan ca răspuns direct la instrucțiunile iraniene.

„Povestea nu este adevărată. Niciun elicopter nu s-a întors mai devreme pe punte în timpul tranzitului, în afară de alimentare cu combustibil”, a declarat U.S. Navy Cdr. Rick Chernitzer, purtătorul de cuvânt al US Fifth Fleet, cu sediul în Bahrain.

„Marina SUA va continua să zboare și să navigheze acolo unde legea internațională o permite.”

Navele iraniene, niște „bărcuțe” față de distrugătoarele americane

Capacitățile reale ale forței iraniene ce urmărea navele de război americane la 17 august nici nu intră în discuție.

Cea mai mare navă din contingent a fost de departe Shahid Mahdavi, lungă de doar 240 de metri, pe care IRGC-N a primit-o în dotare în martie.

Nava a fost transformată dintr-o navă de containere deținută și operată de statul iranian, cunoscută sub numele de Sarvin, ce fusese anterior sancționată de Statele Unite. 

Iranieneii au amenajat o pistă pentru două elicoptere Mi-8/Mi-17 Hip de fabricație rusă și diverse vehicule aeriene fără echipaj.

Este singurul element mai „mare” cu care Iranul amenință navele americane. Navele comericale însă nu sunt dotate să răspundă la agresiuni armate, de aceea există riscul să fie piratate de Iran.

Au fost mai multe incidente, de aceea SUA au format o coaliție de nave de război ca să asigure tranzitul navelor comerciale.

Luna trecută, personalul iranian din ambarcațiuni mici a deschis focul asupra unui tanc petrolier în largul coastei Omanului.

Forțele navale americane au intervenit pentru a preveni capturarea acestuia și, din fericire, echipajul petrolierului a fost nevătămat.

Motivul pentru care Bataan, Carter Hall, Thomas Hudner și al 26-lea MEU se află în regiune în acest moment este chiar acela de a răspunde unei creșteri a agresiunii iraniene ce include confiscarea sau tentativa de sechestrare a mai multor nave comerciale în ultimele luni.

Există informații că guvernul SUA se gândește să pună la dispoziție pușcași marini pe nave comerciale pentru a le proteja de forțele iraniene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te