VIDEO Iranul a tras 70 de rachete și drone asupra kurzilor din Irak, pentru protestele de la Teheran

DE Elena Andrei | Actualizat: 17.10.2022 - 18:17
drone iraniene/foto:saednews

Iranul a recunoscut că forțele IRGC au lansat 70 de rachete și drone asupra kurzilor din Irak, afirmând că grupurile din Kurdistanul irakian „joacă cel mai mare rol” în protestele care au cuprins țara.

SHARE

13 persoane au fost ucise când Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a vizat grupuri din Kurdistanul irakian cu 70 de rachete de precizie și drone sinucigașe, potrivit Reuters, în cel mai recent atac dintr-o serie de atacuri pe teritoriul irakian din ultimele zile.

Un cetățean american, Omar "Chicho" Mahmoudzadeh, a fost ucis în aceste atacuri, potrivit Iran International, cu sediul în Marea Britanie.

IRGC a afirmat că a lansat atacurile împotriva "grupurilor teroriste separatiste", numind Partidul Komala și Partidul Libertății Kurdistanului.

„Vom continua operațiunea împotriva grupurilor până când amenințarea va fi respinsă în mod eficient și sediile grupurilor teroriste vor fi dezmembrate, iar autoritățile din regiune își vor îndeplini obligațiile și responsabilitățile", se arată în declarația IRGC.

Comandantul adjunct al IRGC pentru operațiuni, Abbas Nilforoushan, a declarat că loviturile împotriva Kurdistanului irakian au fost efectuate împotriva „contrarevoluționarilor care au atacat și s-au infiltrat în țară pentru a crea neliniște și insecuritate".

Nilforoushan a afirmat că grupurile din Kurdistanul irakian "au jucat cel mai mare rol" în protestele care au cuprins Iranul în ultimele zile.

Citește și

Cum mor sabotorii războiului lui Putin: împușcați, spânzurați, aruncați de la balcon sau înecați

VIDEO 14 țări NATO au început un exercițiu de simulare a apărării teritoriului cu arme nucleare

Ministerul irakian de Externe a condamnat miercuri după-amiază atacurile, calificându-le drept „o evoluție periculoasă care amenință securitatea și suveranitatea Irakului”.

„Aceste acțiuni unilaterale provocatoare complică climatul de securitate și nu vor face decât să contribuie la creșterea tensiunii."

Protestele continuă în Iran, după ce Mahsa Amini, o tânără de etnie kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit în custodia Poliției Moralității din Teheran care o arestare pentru purtarea incorectă a eșarfei pentru păr.

Autoritățile au publicat un raport de autopsie sugerând că Mahsa Amini a murit accidental, fata fiind sub medicație după o operație pe creier când era mică.

Părinții și rudele fetei au declarat însă că fata era în afara oricărui risc medical, iar alte femei arestate, care se aflau cu ea în duba poliției, au declarat că Mahsa a fost bătută în timp ce era transportată la secție.

În urma protestelor care au izbucnit au fost uciși zeci de civili, alte două fete, de 16 ani, fiind bătute și aruncate de pe o clădire. La acestea, autoritățile au declarat cauza morții ca fiind sinucidere.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te