După două războaie mondiale, în apele europene se află cantități uriașe de mine și alte tipuri de „muniție și explozibili istorice”, multe având capacitatea de a închide porturi, canale și rute maritime vitale.
De la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014 și în războiul în desfășurare al Rusiei în Ucraina, pericolul minelor a sporit - țările aflate în conflict folosind tot mine „istorice” - iar prezența în Marea Neagră a patrulelor efectuate de grupurile maritime ale NATO au crescut, de asemenea.
Nava HMS Hurworth, care s-a alăturat Grupului permanent NATO 1 de contramăsuri antiminare, a efectuat teste complexe ale echipamentului, exerciții de tragere și scenarii de urgență.
Day One of our NATO commitment, proud to be flying the flag, we are ready to play our part in supporting the freedom of its members and the stability of their regions. #AnimusInConsulendoLiber #WeAreNATO #TheHuntGoesOn #MCM2 pic.twitter.com/5kF6dNMD7h
— HMS Hurworth (@HMSHurworth) August 8, 2022
Grupul permanent NATO de contramăsuri antimină 1 (SNMCMG1) este unul dintre cele două grupuri permanente de contramăsuri antimină maritime ale NATO.
În port, echipajul a testat nava subacvatică Seafox controlată de la distanță pentru a simula detectarea minelor.
Seafox a fost, de asemenea, desfășurat împreună cu un vehicul submarin autonom separat, Remus, pentru exerciții suplimentare de detectare a minelor, de recuperare și de scufundări de urgență.
După ce a finalizat o serie de evaluări și simulări, HMS Hurworth a navigat prin Marea Irlandei și a ajuns la Portsmouth, unde echipajul a arborat steagul NATO, marcând încheierea pregătirii sale.
„Suntem uniți cu NATO, asigurând securitatea și prosperitatea în zona noastră de operațiuni, garantând că rutele comerciale rămân deschise și îndepărtând muniția istorică de pe fundul mărilor și oceanelor", a declarat comandantul, locotenent-comandorul Simon Reeves.