VIDEO & FOTO Acesta e trenul care va merge cu 4.000 km/oră. În ce țară îl vom vedea?

DE Mona Lazăr | Actualizat: 14.08.2024 - 17:45
VIDEO & FOTO Acesta e trenul care va merge cu 4.000 km/oră. În ce țară îl vom vedea? FOTO  zgh.com
VIDEO & FOTO Acesta e trenul care va merge cu 4.000 km/oră. În ce țară îl vom vedea? FOTO zgh.com

VIDEO & FOTO Acesta e trenul care va merge cu 4.000 km/oră. În ce țară îl vom vedea?China are cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, cu peste 45.000 de kilometri de șine și trenuri care pot atinge 350 km/h.

SHARE

VIDEO & FOTO Acesta e trenul care va merge cu 4.000 km/oră. În ce țară îl vom vedea? China are cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, cu peste 45.000 de kilometri de șine și trenuri care pot atinge 350 km/h. 

Având în vedere că sute de mii de chinezi folosesc trenul în fiecare zi pentru a călători între orașe, este important ca oficialii să găsească noi tehnologii pentru a face garnituri mai rapide și mai sigure.

Citește și: Trenul lui Nicolae Ceaușescu putea circula cu 200 km/h. Cât a costat? Ce s-a întâmplat cu el?

În această direcție, China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), antreprenorul de stat care conduce un efort de dezvoltare a trenului de pionierat cu levitație magnetică, T-Flight, a făcut progrese impresionante. În testele recente efectuate în interiorul unui tub de vid special de tip hyperloop, acesta a reușit să atingă 623 km/h, apropiindu-se de obiectivul ambițios de 1 000 km/h. De fapt, compania estimează că, în etapele viitoare, sistemul ar putea atinge viteze de până la 4 000 km/h, ceea ce l-ar face cel mai rapid mijloc de transport din lume.

VIDEO & FOTO Acesta e trenul care va merge cu 4.000 km/oră. În ce țară îl vom vedea?

În timpul testului, prototipul T-Flight la scară reală s-a deplasat printr-un tub cu vid lung de 2 km, demonstrând o navigație controlată, o suspensie stabilă și o oprire sigură. În plus, trenul a atins viteza maximă și înălțimea de suspensie prevăzută, confirmând buna funcționare a tuturor sistemelor.

CASIC preconizează că T-Flight va permite conectarea marilor orașe chineze, precum Beijing și Shanghai, în timp record. De exemplu, călătoria între Beijing și Shanghai, care în prezent durează între 4,5 și 6,5 ore cu trenul de mare viteză, 12 ore cu trenul convențional și puțin peste 2 ore cu avionul, ar putea fi efectuată în doar o oră și jumătate cu T-Flight.

Citește și: Anunțul CFR care a ”amuzat” românii. Ce se întâmplă când trenurile reduc viteza cu 30-50 km/h?

Principiul de funcționare al T-Flight se bazează pe o combinație de tehnologii aerospațiale și noi superconductori pentru a obține o levitație magnetică stabilă și eficientă. Precizia în fabricație este esențială, compania declarând că toleranța maximă de abatere de la șine este de doar 0,3 mm.

În ciuda progreselor impresionante, T-Flight se confruntă cu provocări semnificative înainte de a deveni realitate. Siguranța la viteze atât de mari și menținerea vidului în tuburi pentru perioade lungi de timp sunt aspecte critice, deoarece chiar și depresurizarea tuburilor planificată în prealabil introduce variabile neașteptate în ecuațiile aerodinamice care ar putea fi periculoase pentru pasageri.

În plus, costul ridicat al construcției și exploatării sistemului reprezintă un obstacol, în ciuda faptului că cererea crescută datorată populației uriașe a țării ar face proiectul viabil din punct de vedere economic. Cu toate acestea, până în prezent, toate încercările de a implementa un sistem de transport de tip Hyperloop au eșuat, iar guvernul de la Beijing nu pare încă dispus să facă investițiile necesare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te