VIDEO Fost ministru ucrainean al Apărării: Rusia este epuizată militar. Acum poate fi învinsă

DE Remus Cernea | Actualizat: 18.06.2022 - 12:09

La Centrul Media din Kiev a avut loc în această-după amiază, o masă rutundă off – the – record cu jurnaliștii, după reuniunea Rammstein 3 de la Bruxelles din 16 iunie privind sprijinul militar acordat Ucrainei.

SHARE

Andriy Zagorodniuk, fost ministru al Apărării (2019 – 2020) și actual Șef al Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev, a vorbit despre două mari posibile scenarii privind desfășurarea războiului.

Unul favorabil, în care armele promise de țările occidentale vin rapid și înclină balanța spre Ucraina, și un altul în care Rusia se reface în următoarele cca 6 luni după pierderile severe suferite în oameni și tehnică de luptă, iar războiul se prelungește pe un termen îndelungat.

La finalul întâlnirii în care nu au putut fi făcute înregistrări video sau audio, fostul ministru al apărării, implicat acum în aducerea cât mai rapidă a sprijinului militar extern pentru țara sa, a declarat, în exclusivitate pentru Newsweek România următoarele:

Citește și: VIDEO Un australian a vândut tot și s-a mutat în metroul din Harkov. „Voi rămâne să ajut până mor”

 

Andriy Zagorodniuk: Capabilitățile Rusiei nu sunt nelimitate. De aceea, noi nu considerăm că ei au capacitatea unei escaladări semnificative a războiului. S-a discutat mult despre asta mai ales în primele două luni ale războiului.

Dar escaladarea convențională a agresiunii militare nu se va întâmpla. Cel puțin nu în viitorul predictibil. Îi vedem cum aduc un echipament militar foarte vechi pe terenul de luptă, inclusiv tancuri T62 din anii '60. Ceea ce este ridicol!

Nici măcar noi nu mai avem tancuri atât de vechi. Aruncă în luptă unități fără antrenamentul necesar. Vedem cum Rusia face reclamă la mobilizarea bărbaților în regiunea Donbas și Lugansk.

Toate acestea înseamnă că rușii preferă cantitatea în detrimentul calității trupelor și armamentului folosit. Asta înseamnă că nu mai au capabilități de calitate.

Iar de aici rezultă că sunt la limita posibilităților lor. Astfel că dacă noi presăm acum, mai ales dacă avem echipamente noi, putem începe să ne recuperăm teritoriile.

Citește și: EXCLUSIV Recrutor pentru Legiunea Internațională: Vă încurajez să veniți și să luptați în Ucraina

Asta explică de ce rușii s-au retras din zona Kiev și din zona Harkov și se concentrează acum pe Sievierodonetsk, din Donbas. Pentru că nu mai pot să facă acest lucru nicăieri altundeva pe front. Și nici acolo nu pot progresa rapid. Le-am ținut piept acolo de o lună și jumătate.

Așa că trebuie să creștem presiunea și să rotim tabla, începând contraofensivele. Pentru asta avem nevoie de cantități suficiente de artileri cu rază lungă.

Așadar, imediat ce avem suficiente cantități de armament necesar, da, putem iniția contraofensivele.

Newsweek: De cât timp ar avea nevoie Rusia pentru a se reface?

Andriy Zagorodniuk: Câteva luni cel puțin, probabil jumătate de an cel puțin. Așa că nu trebuie să le oferim acest timp!

Trebuie să fructificăm actuala fereastră de oportunitate de acum pentru a învinge Rusia. Cu cât Rusia face progrese în teren, cu atât mai greu ne va fi mai apoi să recuperăm teritoriile pierdute. De asemenea, pierdem oameni, pierdem vieți ale civililor.

Rușii distrug sate, distrug orașe. Ei folosesc tactica pământului pârjolit. În esență ei distrug tot ceea ce pot, mai întâi cu aviația, apoi cu lansatoare de rachete și cu artilerie obișnuită, apoi cu tancuri, și abia apoi, la final, vine și infanteria, când efectiv nu mai este nimic acolo. Este o tactică oribilă pentru secolul XXI, dar asta folosesc și asta sunt rușii.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina. 

 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te