„În general, este nevoie de mai multe persoane pentru a transporta o targă și echipamentul medical necesar. Dar este nevoie de una singură pentru a opera o dronă terestră care poate transporta mai mulți răniți și o mulțime de echipamente. Acest lucru eliberează personal pentru a ajuta mai multe persoane", a explicat Jüri Padjus, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare [R&D] de la Milrem Robotics.
THeMIS poate fi folosit și pentru a transporta echipamente de prim ajutor, muniție și alte echipamente.
Robotul THeMIS cântărește 1450 kg , are 2,40 metri lungime și o lățime de 2 metri, fiind montat pe un șasiu pe șenile.
Acesta poate rula cu o viteză maximă de 22 km/h. Are o autonomie de până la 10 ore în modul hibrid și de până la 1h30 în modul electric.
Dezvoltat de grupul estonian Milrem Robotics, robotul THeMIS [Tracked Hybrid Modular Infantry System] este capabil să facă aproape orice, în funcție de configurația sa: luptă antitanc (cu o rachetă Akeron MP), supraveghere, transport, tractare de vehicule blindate (cum ar fi un VBCI de 32 de tone), recunoaștere.
Citește și
Gen. Ben Hodges: România nu face față unui război cu Rusia. N-are poduri, șosele, căi ferate
VIDEO Rachetele HIMARS ale Armatei Române ajung în 2 minute la Tiraspol și în 6 minute în Crimeea
Este disponibil și într-o versiune „CASEVAC" [CAsualty EVACuation, adică evacuare medicală nemedicală], datorită adăugării de targă.
Centrul de analiză a strategiilor și tehnologiilor (CAST) din Rusia era la curent cu livrarea acestui robot THeMIS "CASEVAC" chiar înainte de a fi anunțat.
La 4 septembrie,CAST a promis o recompensă de 1 milion de ruble (16.500 de euro) pentru capturarea și predarea robotului către forțele armate ruse.