VIDEO Dronele iraniene Mohajer-6 date Rusiei pentru războiul din Ucraina, greu de doborât

DE Elena Andrei | 20.09.2022 - 16:44
Dronele iraniene Mohajer-6/foto: global defence

Până în prezent, Rusia a achiziționat din Iran drone Mohajer-6, precum și mai multe platforme din seria Shahed, inclusiv Shahed 129, Shahed 191 și Shahed-136, care au distrus deja obuziere M777 furnizate de SUA în Ucraina.

SHARE

Mohajer-6 este o platformă cu dublă utilizare, care poate atât să furnizeze servicii de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere, cât și să livreze muniții ghidate cu o rază de acțiune de aproximativ 200 km.

Shahed 129 și 191 sunt, de asemenea, platforme cu două roluri, dar pot transporta încărcături utile mai mari și au o rază de acțiune mult mai mare, de până la 1700 km și, respectiv, 1500 km.

Shahed-136 este o dronă kamikaze care transportă o încărcătură explozivă și zboară direct în țintă. Aceste drone kamikaze sunt foarte periculoase, fiind capabilă de supraveghere aeriană pentru o perioadă lungă de timp pentru a lovi ținte cu mare precizie.

Citește și

VIDEO Ucraina va primi bateriile SAM NASAMS împotriva atacurilor aeriene ale rușilor în 60 de zile

VIDEO SUA ar urma să trimită avioane F-16 și rachete „Patriot” în Ucraina. Culisele negocierilor

Astfel de drone au fost folosite împotriva bazelor americane din Orientul Mijlociu, fără să facă victime. Însă  acestea sunt periculoase pentru armata ucraineană. Forțele americane din Irak și Siria au avut „luxul” de a se afla în poziții defensive fixe, concentrându-se aproape în întregime pe protecția forței. Acest lucru le-a permis să amplaseze apărarea aeriană necesară și să dispună în permanență de mijloace și personal complet dedicat operațiunilor C-UAS.

Însă ucrainenii sunt implicați într-un stil de război complet diferit, unul în care UAS este doar o amenințare pe o listă lungă de artilerie, rachete, avioane, nave și forțe de manevră rusești, ținte mai mari, de aceea dronele iraniene pot scăpa neobservate și nedoborâte.

Dronele iraniene au reprezentat o amenințare atât de serioasă pentru statele sunnite din Golf și pentru Israel, încât aceste state au format un parteneriat militar, după ce dronele iraniene au atacat forțele și infrastructura din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Israel.

Dronele au fost, de asemenea, folosite pentru a ținti persoane - o capacitate care odinioară era aproape exclusivă pentru SUA - mai ales într-o tentativă de asasinare a premierului irakian, care nu a eșuat cu mult.

În contextul Ucrainei, aceste platforme au atacat deja cu succes forțe ucrainene cheie și reprezintă probabil o amenințare și mai mare decât cea cu care s-au confruntat forțele și partenerii americani în Orientul Mijlociu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te