Katayoun Riahi și Hengameh Ghaziani au fost arestate duminică, la o zi după ce au fost convocate de autoritățile judiciare în cadrul unei anchete privind postările lor pe rețelele de socializare.
Potrivit rapoartelor din mass-media de stat, care citează oficiali judiciari, numeroase personalități din lumea cinematografiei și a sportului au fost convocate sâmbătă pentru comentariile lor legate de evenimentele recente din țară.
Convocarea a fost legată de ceea ce oficialii au catalogat drept „provocatoare" postate pe rețelele de socializare și pe alte platforme media „în sprijinul revoltelor de stradă".
Duminică seară, Riahi și Ghaziani au fost arestate la ordinul procurorului, fiind acuzate de „conspirație și complicitate pentru a acționa împotriva securității țării", a anunțat presa de stat.
Riahi, o actriță premiată, cunoscută mai ales pentru rolul său din serialul "Profetul Iosif" (2009), ar fi fost arestată de la una dintre casele sale din apropierea provinciei centrale Qazvin.
Printre acuzațiile aduse actriței de televiziune și de cinema în vârstă de 60 de ani se numără "publicarea de informații false menite să tulbure mințile oamenilor”.
Ea apăruse recent la canalul de știri în limba persană Iran International, cu sediul în Marea Britanie, fără văl, criticând represiunea poliției împotriva protestatarilor din Iran.
„Stell dir vor, die Berliner Mauer wäre gefallen und niemand hätte hingesehen“, sagt mir heute ein Mädchen aus Shiraz im #Iran #IranRevolution pic.twitter.com/f7dsuk71ci
— Natalie Amiri (@NatalieAmiri) November 11, 2022
Cu câteva ore înaintea lui Riahi, Ghaziani a fost arestată pentru acuzații similare la ordinul procurorului, potrivit rapoartelor.
Actrița, în vârstă de 52 de ani, a câștigat mai multe premii pentru activitatea sa cinematografică, inclusiv două Crystal Simorgh, un premiu Hafez și un premiu Iran Cinema Celebration.
Ea informase anterior, într-o postare criptică pe Instagram, despre primirea citației și a publicat, de asemenea, un videoclip fără vălul de pe cap.
„Poate că aceasta va fi ultima mea postare", a scris ea sâmbătă târziu.
„Din acest moment, orice mi s-ar întâmpla, să știți că, la fel ca întotdeauna, sunt alături de poporul iranian până la ultima mea suflare.”
Citește și
Cel mai bun fotbalist al Iranului, condamnat la moarte: A participat la protestele Mashei Amini
Medicii de familie din Madrid încep o „grevă istorică”. Sunt obligați să consulte 60 de pacienți/zi
Potrivit site-ului de știri Mizan, afiliat cu sistemul judiciar al țării, Ghaziani a fost una dintre cele opt persoane care au primit citații pentru postări "provocatoare" pe rețelele de socializare.
Printre ceilalți se numără fostul fotbalist și antrenor Yahya Golmohammadi, care i-a criticat recent pe fotbaliștii naționalei pentru că nu au susținut protestele în curs.
Protestele de amploare, declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia Poliției iraniene pentru Moralitate la mijlocul lunii septembrie, au luat o turnură violentă în ultimele săptămâni.
Autoritățile iraniene le-au numit "revolte", acuzând țările occidentale, în special SUA, că alimentează tulburările din țară.
Până în prezent, șase persoane au fost condamnate la moarte în contextul protestelor, în urma unor verdicte preliminare pronunțate de un tribunal din Teheran, în timp ce multe altele au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 și 10 ani.
Actrițele nu se așteaptă la „clemență”, după ce legendarul fotbalist Ali Daei (53 de ani), cel mai bun marcator din istoria selecționatei Iranului (109 goluri), a fost condamnat la moarte pentru că a participat la proteste.